Ενοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο αστυνομικός (οδηγός υπηρεσιακού οχήματος) που τον Μάρτιο του 2021, προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα στη Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τη Βουλή, με θύμα τον 23χρονο φοιτητή Ιάσονα Λαλαούνη τον Μάρτιο του 2021.
Ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου είχε στρίψει παράνομα αριστερά, από το ρεύμα καθόδου της Βασ. Σοφίας, πατώντας τη διπλή διαχωριστική, προκειμένου να εισέλθει στον χώρο στάθμευσης του κοινοβουλίου. Ακινητοποιημένος κάθετα στο αντίθετο ρεύμα (ανόδου) του δρόμου, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον διερχόμενο με τη μηχανή του, Ιάσονα, που έπεσε πάνω στο υπηρεσιακό όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο αστυνομικό ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό.
Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής παρουσία των γονιών του αδικοχαμένου φοιτητή.
Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου αστυνομικού ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών και συγκεκριμένα του πρότερου σύννομου βίου. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη της αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης, αναφέροντας πως από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος δεν επιδείκνυε σύννομη συμπεριφορά, παραβιάζοντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Δεν ήταν μία παραφωνία η συμπεριφορά που επέδειξε κατά την τέλεση του τροχαίου», τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός.
Στη πρότασή του περί ενοχή του κατηγορουμένου, ο εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε ότι ο αστυνομικός οδηγούσε με απερισκεψία και χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, στρίβοντας αριστερά για να εισέλθει στη Βουλή παρά την ύπαρξη σηματοδότησης, βέλη στο οδόστρωμα, που έδειχναν αναγκαστική ευθεία πορεία για τα οχήματα.
Οπως επεσήμανε, ενώ υπήρχε νόμιμος τρόπος να εισέλθει το όχημα στον αύλειο χώρο της Βουλής, δηλαδή μέσω της Ακαδημίας, ο αστυνομικός επέλεξε την συγκεκριμένη διαδρομή λειτουργώντας απερίσκεπτα.
«Ναι αλλά θα έχανε τρία λεπτά. Και για τρία λεπτά σκότωσε το παιδί μου», ακούστηκε τότε να λέει από το ακροατήριο ο πατέρας του Ιάσονα.
Ο εισαγγελέας διέκρινε επίσης, συνυπαιτιότητα του θύματος, λόγω υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, πλην όμως όπως υπογράμμισε, ο κατηγορούμενος, με την οδηγική συμπεριφορά του, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αμέλειας που οδήγησε στον θάνατο του Ιάσονα. ”
«Υπάρχει συνυπαιτιότητα του θανόντος η οποία συνεκτιμάται στην επιμέτρηση της ποινής του κατηγορούμενου. Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό αμέλειας βαρύνει τον κατηγορούμενο, ο οποίος παραβίασε τον ΚΟΚ με απαγορευμένη στροφή στο σημείο. Το θύμα δεν μπόρεσε να κάνει ελιγμό και έπεσε στο όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Ούτε το δίπλωμα δεν του πήραν»
Θυμό, απογοήτευση και αηδία για την απόφαση, εξέφρασαν στην αντίδραση τους για την απόφαση, οι γονείς του Ιάσονα.
«Σήμερα τελείωσε αυτή η διαδικασία, η τόσο ψυχοφθόρα για μας και το μόνο έμεινε ως συναίσθημα είναι ο θυμός και η αηδία. Ο θυμός για την επιείκεια της απόφασης και η αηδία για το θέατρο του παραλόγου που ζήσαμε αυτές τις δύο ημέρες από ανθρώπους που θεωρητικά υπηρετούν τον νόμο στην προσπάθειά τους να καλύψουν το έγκλημα που έκανε ο συγκεκριμένος συνάδελφός τους. Προσπαθούσαν με ψέματα και γελοιότητες να κάνουν το άσπρο μαύρο», δήλωσε ο πατέρας του, ενώ η μητέρα του παρατήρησε ότι δεν αφαιρέθηκε ούτε καν το δίπλωμα του καταδικασθέντος.
«Την απόφαση την ξέρετε. Έτσι λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει! Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν. Είμαι τόσο θυμωμένη, τόσο απογοητευμένη!» ανέφερε η χαροκάμενη μητέρα.
Οπως είπε, περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή να ακούσει έστω κάτι που θα συνεπαγόταν ποινή, όπως πχ αφαίρεση του διπλώματος. «Μου φαίνεται αδιανόητο να μπορείς να οδηγείς στον δρόμο έχοντας ήδη σκοτώσει κάποιον», τόνισε, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή της από την απόφαση του Τριμελές Πλημμελειοδικείου.