Ο κύβος ερρίφθη! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, αναβάλλονται. Ουσιαστικά απομένουν μόνον οι επίσημες ανακοινώσεις, τις οποίες η ισπανική Marca τοποθετεί χρονικά σε ένα μήνα από σήμερα. Στο διάστημα αυτό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα πρέπει να βρει, σε συνεννόηση με τους διοργανωτές, τις πιο κατάλληλες νέες ημερομηνίες – και η επιλογή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Σε ανακοίνωσή της, μετά την κυριακάτικη τηλεδιάσκεψη, η ΔΟΕ παραδέχτηκε -για πρώτη φορά- ότι η μετάθεση των Αγώνων είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται. Λίγες ώρες αργότερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, τόνισε πως, ίσως, κάτι τέτοιο να είναι αναπόφευκτο. «Αν η ΔΟΕ αποφασίσει πως είναι αδύνατον να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πλήρη σύνθεση, θα πρέπει να αναβληθούν. Πρέπει να αποφασίσουμε την αναβολή, για να δώσουμε προτεραιότητα στους αθλητές», τόνισε. Και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα ματαίωσης της διοργάνωσης.
Η ΔΟΕ και η οργανωτική επιτροπή είχαν αποφασίσει, αρχικώς, να τηρήσουν στάση αναμονής. Να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια προτού αναβάλουν τους Αγώνες, παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας. Αλλά οι αντιδράσεις από Ολυμπιακές επιτροπές διαφόρων χωρών (Βραζιλίας, Ισπανίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, κ.ά), από αθλητικές ομοσπονδίες με μεγάλο «ειδικό βάρος» (στίβου και κολύμβησης των ΗΠΑ, των οποίων οι αθλητές είχαν κατακτήσει μεγάλο ποσοστό μεταλλίων το 2016), διακεκριμένους εν’ ενεργεία αθλητές και προσωπικότητες των σπορ (Σεμπάστιαν Κόου, Καρλ Λιούις, Μάικλ Τζόνσον, Μίχαελ Γκρος κ.λπ.), τους υποχρέωσαν να αναθεωρήσουν.
Η απόφαση του Καναδά και της Αυστραλίας να αποσυρθούν από τη διοργάνωση, έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της αναβολής. Η Καναδική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή υπογράμμισαν σε κοινή τους ανακοίνωση πως «η εξάπλωση του κορονοϊού θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη καναδική κοινωνία», ενώ η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας ενημέρωσε τους αθλητές της πως δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στο Τόκιο μέχρι να λήξει ο παγκόσμιος συναγερμός, κι ότι θα πρέπει να προετοιμάζονται γα τη διεξαγωγή των Αγώνων το καλοκαίρι του 2021. Εννοείται πως, πλέον, δεν μπορεί να διεξαχθεί στον Καναδά (Βικτώρια) το προ-Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, στο οποίο θα συμμετείχε και η Εθνική Ελλάδας.
Και τώρα; Τρία είναι τα σενάρια: οι Αγώνες να μετατεθούν για το Φθινόπωρο, για το 2021, ή για το 2022.
Η ΔΟΕ θα προτιμούσε, να διεξαχθούν εντός του τρέχοντος έτους. Το ίδιο και οι Ιάπωνες, που έχουν δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια για τη διοργάνωση και τώρα κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με το επιπλέον κόστος της συντήρησης των εγκαταστάσεων (και των απαραίτητων υποδομών) για ένα δύο χρόνια ακόμη. Μια επιλογή θα ήταν να γίνουν τις μέρες που θα διεξάγονταν οι Παραολυμπιακοί (25 Αυγούστου – 9 Σεπτεμβρίου). Μια άλλη, τον Οκτώβριο (τέτοια εποχή είχαν φιλοξενηθεί, πάλι στο Τόκιο, και οι Αγώνες του 1964. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι μέχρι τότε θα έχουμε «καθαρίσει» με τον κορονοϊό.
Η δεύτερη πιθανή επιλογή είναι το 2021. Είναι χρονιά δύο πολύ σημαντικών Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων (υγρού στίβου στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας και στίβου στο Ορεγκον των ΗΠΑ), όμως με λίγη καλή θέληση αυτά θα μπορούσαν να μετατεθούν. Η Ιαπωνία, ασφαλώς, δεν θα έχει αντίρρηση. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους Αμερικανούς, οι οποίοι, ήδη, κάνουν λόγο για μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2022. Σε περίπτωση που προκριθεί η λύση του 2021, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των ΟΑ (από το 1896) που θα λάβουν χώρα σε μονό έτος.
Η τρίτη επιλογή είναι το 2022. Εκείνο το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει άλλο μεγάλο αθλητικό γεγονός (το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα γίνει τον Χειμώνα). Επίσης, εκτός τραγικού απροόπτου, θα έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά με τον κορονοϊό. Από την άλλη, όμως, το οικονομικό κόστος μιας τόσο μακράς αναβολής θα είναι πολύ βαρύ για τους διοργανωτές. Δεν θα τη θέλουν ούτε οι αθλητές, που, ήδη, προετοιμάζονται επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια για τους Αγώνες. Ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Και, τέλος, θα αποτελούσε πρόβλημα για τους Ολυμπιακούς του 2024 (Παρίσι), που θα είχαν χρονική απόσταση μόλις δύο ετών από τους προηγούμενους.
Το πρόβλημα είναι σύνθετο και αφορά 33 Ολυμπιακά αθλήματα με τις ιδιαιτερότητές τους. Εχει πολλές παραμέτρους, που θα πρέπει να διερευνηθούν. Είναι οι αποζημιώσεις των χορηγών και των τηλεοπτικών οργανισμών, τα εκατομμύρια των κρατήσεων που έχουν, ήδη, γίνει σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, κ.λπ. Μια «σπαζοκεφαλιά» που η ΔΟΕ οφείλει να έχει λύσει μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.