Σύνθεση του πρακτορείου Xinhua, με τα δύο καινούργια πλοία (καταδρομικό και ελικοπτεροφόρο) και με τον πρόεδρο Σι να παραδίδει την πολεμική σημαία στο πυρηνικό υποβρύχιο «Τσανγκζένγκ 18» | Weibo / Xinhua
Επικαιρότητα

Τρία νέα κινεζικά πολεμικά σκάφη «κιαλάρουν» την Ταϊβάν

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρέδωσε τις πολεμικές σημαίες σε ένα υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο, σε ένα νέο καταδρομικό με τεχνολογία stealth και σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο, σκάφη που μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς αποβατική επιχείρηση στο νησί των εθνικιστών
Protagon Team

Την περασμένη Παρασκευή ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμμετείχε στην τελετή που έγινε στο νότιο λιμάνι Σανγιά της επαρχίας Χαϊνάν και, περιχαρής όπως πιστοποιείται από τις φωτογραφίες του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua και της πλατφόρμας του κινεζικού Ιντερνετ Weibo, παρέδωσε τις πολεμικές σημαίες σε τρία καινούργια πολεμικά σκάφη, τα οποία αμέσως μετά ανέλαβαν υπηρεσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Πρόκειται για δύο πλοία επιφανείας (το ελικοπτεροφόρο «Χαϊνάν» και το καταδρομικό «Νταλιάν») και για ένα υποβρύχιο (το «Τσανγκζένγκ 18»). Βάσει των πληροφοριών που προέρχονται από το κινεζικό κράτος, την τελετή παρακολούθησαν περίπου 2.400 κομματικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του καθεστώτος.

Το ελικοπτεροφόρο «Χαϊνάν», μία πλωτή πλατφόρμα ιδανική για επιθέσεις

Η προβολή και στο εξωτερικό τής τελετής αυτής πρέπει να σημειωθεί ως σπάνιο περιστατικό, δηλωτικό της επιθυμίας τής νομενκλατούρας του Πεκίνου να επιδείξει τη μιλιταριστική ισχύ της και σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού. Το μήνυμα που προκύπτει από αυτήν την είδηση «οφείλει» να το εισπράξει και να το επεξεργαστεί η Ταϊβάν πρωτίστως (χωρίς να αδιαφορήσουν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, βέβαια), και να το αξιολογήσει ως «σημαντική προειδοποίηση».

Ανδρες και γυναίκες του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, πλήρωμα του «Χαϊνάν»

Σε ό,τι αφορά το ελικοπτεροφόρο τους, που έχει σχεδιαστεί ως εν δυνάμει επιθετική πλωτή πλατφόρμα, ο Κινέζοι καμαρώνουν επειδή το θεωρούν το πλέον προηγμένο «όπλο» του στόλου τους. Οι Δυτικοί κρίνουν ότι συνιστά μεγάλη απειλή για την Ταϊβάν, αφού μπορεί να μεταφέρει 1.200 πεζοναύτες και δεκάδες ελικόπτερα, όπως και μικρά επιθετικά αεροσκάφη. Αρα δύναται να υποστηρίξει επαρκώς ένα αποβατικό σχέδιο.

Το δεύτερο πλοίο, το καταδρομικό «Νταλιάν», είναι εξοπλισμένο με πυραύλους και διαθέτει τεχνολογία τύπου stealth. Το υποβρύχιο είναι πυρηνικό, αναβαθμισμένου τύπου 094A, και πιθανολογείται ότι μεταφέρει 12 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους JL-2. Η Κίνα διαθέτει 79 υποβρύχια, δηλαδή περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν και τα πυρηνοκίνητά της είναι λιγότερα από εκείνα των ΗΠΑ.

Καρέ μετά την παράδοση της πολεμικής σημαίας στον κυβερνήτη του πυρηνικού υποβρυχίου
Πρόκληση στις ΗΠΑ 

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η τελετή ένταξης των τριών νέων πολεμικών σκαφών στον κινεζικό στόλο συνέπεσε με την αιχμηρή όσο και σαρκαστική δήλωση του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν την ισχυροποίηση της Κίνας εφ’ όσον επιθυμούν την ειρηνική συνύπαρξη: «Η δημοκρατία δεν είναι σαν την Coca-Cola, οι ΗΠΑ να φτιάχνουν το σιρόπι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος να έχει την ίδια μοναδική γεύση…»

Η Λαϊκή Κίνα έχει εδραιώσει τις εδαφικές αξιώσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας οχυρώνοντας μία σειρά από νησάκια και νησίδες, ενώ παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν βάσει προγράμματος, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι δεν έχει αποστεί από την πάγια θέση της για κατάληψη της νήσου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί και τα δύο παραπάνω θέματα ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον της Κίνας και κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι επιδιώκουν την περιφερειακή αστάθεια στην περιοχή στέλνοντας συχνότατα αποστολές αναγνώρισης κοντά στις κινεζικές ακτές.

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος της Ταϊβάν, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.