Η είδηση πως ο Σίνζι Καγκάβα θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ έκανε τον διαδικτυακό γύρο του Κόσμου. Κυκλοφόρησε από τη Marca και τον αγγλικό Βορρά, μέχρι τη Γερμανία και το ιαπωνικό yahoo. Παρά τα 32 του χρόνια (θα τα κλείσει στις 17 Μαρτίου) κι ένα μακρύ ιστορικό σοβαρών τραυματισμών, φαινόταν απίθανο, ο ιάπωνας διεθνής μεσοεπιθετικός να επιλέξει το κακόφημο ελληνικό πρωτάθλημα για να συνεχίσει την καριέρα του, έπειτα από τα μεγαλεία που έζησε στην Μπουντεσλίγκα και την Πρέμιερ Λιγκ. Ακόμη πιο δύσκολο φάνταζε να αρκεστεί στα 800 χιλιάρικα που ο ΠΑΟΚ μπορούσε να του προσφέρει (για ενάμισι χρόνο), ενώ το «κασέ» του ήταν γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν.
Για τον ΠΑΟΚ, η μεταγραφή του Καγκάβα είναι μια από τις πιο περήφανες στην ιστορία του. Πιθανότατα θα αποδειχθεί το ίδιο σημαντική και επί της ουσίας. Εφόσον ο παίκτης είναι υγιής, θα ξεχωρίσει στη μετριότητα της Σούπερ Λιγκ χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Αλλωστε ο Καγκάβα, που είναι παντρεμένος με τη Μάργκαρετ Νατσούκι (ένα από τα πιο επιτυχημένα τοπ-μόντελ στην Ιαπωνία και τον Καναδά), διακρίνεται για την πειθαρχημένη του ζωή: είναι «σπιτόγατος», προσέχει τη διατροφή του και γυμνάζεται με τις ώρες, κι εκτός προπονήσεων. Εχει τη δύναμη να αντισταθεί σθεναρά στους πειρασμούς της «μάγισσας» Θεσσαλονίκης.
Τα επιτεύγματά του στα γήπεδα είναι, λίγο ως πολύ, γνωστά. Εχει κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Γερμανία, κι ένα Πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία. Σε 548 αγώνες με τους συλλόγους στους οποίους έχει αγωνιστεί, και με την εθνική του ομάδα, είχε συμμετοχή -ως σκόρερ ή με ασίστ- σε 273 γκολ. Και δεν είναι σέντερ-φορ…
Εχει υπάρξει συμπαίκτης μερικών θρυλικών ποδοσφαιριστών (Λεβαντόβσκι, Χιούμελς, Φέρντιναντ, Σκόουλς, Γκιγκς, Ρούνεϊ…), όμως το πιο αστραφτερό του παράσημο είναι η ιδιαίτερη εκτίμηση/αδυναμία που του είχε ο Γίργκεν Κλοπ, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους κορυφαίους παίκτες του Κόσμου. Επί των ημερών του γερμανού τεχνικού στη Βεστφαλία ο Καγκάβα έφτασε στο ζενίθ της απόδοσής του (2010-2012), εντυπωσιάζοντας τον Φέργκιουσον που δαπάνησε 16 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Μάντσεστερ. Οταν ο Σερ Αλεξ αποχώρησε από τη Γιουνάιτεντ, ο Ιάπωνας έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα. «Δεν καταφέραμε να βγάλουμε τον καλύτερό του εαυτό. Κάναμε λάθος μαζί του. Ντροπή μας, που δεν τα καταφέραμε», είχε παραδεχτεί ο σκωτσέζος προπονητής στον Κλοπ, όταν πια ο Καγκάβα είχε επιστρέψει στο Ντόρτμουντ για τη δεύτερη θητεία του στην Μπουντεσλίγκα.
Ενας τραυματισμός στον αστράγαλο, το 2016, ήταν η απαρχή σοβαρών προβλημάτων με τα πόδια του, που κράτησαν δύο χρόνια, έως τον Οκτώβριο του 2018. Υστερα έπαιξε ως δανεικός στην Μπεσίκτας και τη Ρεάλ Σαραγόσα. Κι αύριο (Τρίτη) αναμένεται στη Θεσσαλονίκη.
Ο ψυχρός επαγγελματίας Σωκράτης
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι η δεύτερη μεταγραφή – έκπληξη αυτού του Σαββατοκύριακου. Ηταν αναμενόμενο, να θελήσει να κλείσει τη σπουδαία καριέρα του στην Ελλάδα, όμως λίγοι περίμεναν ότι θα το έκανε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ιδίως έπειτα από εκείνο το ματς των «ερυθρόλευκων» με την Αρσεναλ, στο οποίο το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον είχε αποδοκιμάσει με χυδαία συνθήματα για τη μητέρα του.
Ο ίδιος, άλλωστε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τον Φεβρουάριο του 2019, είχε διαβεβαιώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω στην Ελλάδα και να πάω σε κάποια άλλη ελληνική ομάδα, πλην της ΑΕΚ». Αν και οπαδός του Παναθηναϊκού «από κούνια», με την ΑΕΚ συνδέθηκε συναισθηματικά όταν έγινε παίκτης της. Σε αυτήν έμαθε τα μυστικά της θέσης του κεντρικού αμυντικού, για να διαπρέψει, στη συνέχεια, σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού: στη Μίλαν, την Ντόρτμουντ και την Αρσεναλ. Οι ΑΕΚτζήδες τον λάτρευαν και πίστευαν ότι θα τον ξανάβλεπαν, κάποτε, ντυμένο στα κιτρινόμαυρα. Αλλά, σε αντίθεση με τους οπαδούς, οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες. Κοιτάζουν, πάνω απ’ όλα, το συμφέρον τους. Ο 32χρονος στόπερ επέλεξε τον Ολυμπιακό, επειδή είναι ο μόνος σύλλογος στην Ελλάδα αυτή την εποχή που του προσφέρει την προοπτική της συμμετοχής του στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Μήτρογλου χρειάζεται στοργή
Στον Ολυμπιακό θα ήθελε πολύ να επιστρέψει και ο Κώστας Μήτρογλου, όμως θα συνεχίσει στον Αρη με αποδοχές – «ψίχουλα» σε σχέση με εκείνες που του εξασφάλιζε το ηγεμονικό του συμβόλαιο στη Μασσαλία. Οσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν οτι ο διεθνής φορ δεν είναι υπεράνω χρημάτων – κάθε άλλο. Αλλά, τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης του παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να ξαναβρεί τον εαυτό του και να μη βάλει πρόωρο (και άδοξο) τέλος στην καριέρα του, στα 33 (θα τα κλείσει τον προσεχή Μάρτιο).
Στον Αρη ο Μήτρογλου θα έχει θέση στην ενδεκάδα «βρέξει – χιονίσει», σε μια ομάδα πρόθυμη να του δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να δουλέψει όπως πρέπει για να τον τροφοδοτεί επαρκώς. Κι ο Κώστας είναι παίκτης που επηρεάζεται πολύ από τον ψυχολογικό παράγοντα. Τις καλύτερες παραστάσεις του τις έχει δώσει εκεί που νιώθει οτι τον υπολογίζουν.
Η πορεία του είναι γεμάτη από έντονες μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Στον Ολυμπιακό, όταν πρωτοεμφανίστηκε, ήταν «σούπερ». Υστερα, χάθηκε. Στη Φούλαμ δεν θέλουν να τον θυμούνται. Στην Μπενφίκα τον λάτρεψαν. Στη Γαλατά πήγε καλά. Στην Αϊντχόφεν, όχι. Στη Μαρσέιγ, όπου τον υποδέχτηκαν με δισταγμό, ήταν πολύ δύσκολο να βρει την αυτοπεποίθησή του, που είναι το «μυστικό» των επιτυχιών του. Ο Μήτρογλου μπορεί να περάσει από την αφάνεια στη δόξα -και πίσω- γρηγορότερα από κάθε άλλον έλληνα ποδοσφαιριστή.