Ο αμερικανός διαμεσολαβητής για το Μεσανατολικό Τζάρεντ Κούσνερ, αριστερά, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Μέιρ Μπεν-Σαμπάτ, στο μέσον, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο'Μπράιαν μετά την άφιξή τους στο Αμπού Ντάμπι | REUTERS/Christopher Pike
Επικαιρότητα

Τρεις κερδισμένοι -και ένας χαμένος- από την ιστορική συμφωνία Ισραήλ και Εμιράτων

Ενα βήμα για μια ευρύτερη αναδιάταξη διμερών σχέσεων και συμμαχιών στην περιοχή, με κερδισμένους και χαμένους, βλέπουν αναλυτές πίσω από την ιστορική συμμαχία
Protagon Team

Με ραγδαίους ρυθμούς αλλάζει πλέον το τοπίο των συμμαχιών και των διμερών  σχέσεων στη Μέση Ανατολή, όπου καταστάσεις αδιανόητες στο παρελθόν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη καθημερινότητα.

Η πρώτη πτήση από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έγινε τη Δευτέρα, ελάχιστες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, είναι ένα μόνο από τα δείγματα των αλλαγών.

Πέρα από τον ενθουσιασμό της πτήσης και τις δηλώσεις για την ιστορική συμφωνία Ισραήλ και ΗΑΕ, οι αναλυτές μετρούν κέρδη για όλους τους μεγάλους εμπλεκόμενους στο ζήτημα.

Το Ισραήλ, καταρχάς, ενισχύει τους περιφερειακούς του δεσμούς: τα ΗΑΕ είναι η μόλις τρίτη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, που το αναγνωρίζει. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός τους και μάλιστα σύντομα, χωρίς να μοιάζει πλέον εντελώς απίθανο να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα και η Σαουδική Αραβία.

Διόλου τυχαίο – και ίσως ενδεικτικό για το μέλλον – ότι το αεροσκάφος διέσχισε τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας που είναι κλειστός για τις πτήσεις από το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, τα ΗΑΕ μπορούν και αυτά να ενισχύσουν τη θέση τους με την ανοιχτή συνεργασία με μια χώρα που είναι τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ασφάλειας και των ψηφιακών υπηρεσιών. Ως σήμερα υπήρχαν ενδείξεις ότι τουλάχιστον στην κυβερνοασφάλεια η συνεργασία σε επίπεδο εταιρειών ήταν υπαρκτή, αλλά μάλλον αφανής.

Αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, γράφει το BBC, έχει να υπολογίζει σε ένα απτό επίτευγμα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο έρχεται μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η πτήση της El Al μετέφερε από το Τελ Αβίβ στο Αμπού Ντάμπι αντιπροσωπεία ισραηλινών και αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κούσνερ είχε ηγηθεί των μυστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην αμοιβαία αναγνώριση του Ισραήλ και των ΗΑΕ, οπότε η παρουσία του δίνει και στον ίδιο μερικούς πόντους αναγνώρισης, δίπλα τον πρόεδρο.

Αλλά υπάρχουν και χαμένοι. Οπως οι Παλαιστίνιοι που αισθάνονται περισσότερο παραγκωνισμένοι παρά ποτέ – αν όχι προδομένοι. Θεωρούν ότι τα Εμιράτα «έσπασαν» την αλληλεγγύη των Αράβων για το Παλαιστινιακό, αγνοώντας την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν.

Σκληρή ήταν η απάντηση και του Ιράν που δήλωσε ότι τα Εμιράτα θα μετανιώσουν την απόφασή.