| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Τραπεζίτες στην Ελβετία καταδικάστηκαν για συνεργασία με τον Πούτιν

Τέσσερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη στο παράρτημα της ρωσικής τράπεζας Gazprombank στη Ζυρίχη είχαν βοηθήσει τον μουσικό Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος είναι γνωστός και ως «πορτοφόλι του Πούτιν», να καταθέσει 30 εκατ. δολάρια χωρίς να δώσει απολύτως καμία εξήγηση για την προέλευσή τους
Protagon Team

Τέσσερις τραπεζίτες που επέτρεψαν σε έναν φίλο του Βλαντίμιρ Πούτιν να καταθέσει τεράστια ποσά σε ελβετικές τράπεζες κηρύχθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της χώρας για απουσία δέουσας επιμέλειας, επειδή δηλαδή δεν έλεγξαν την προέλευση των χρημάτων και δεν σταμάτησαν τις καταθέσεις, σύμφωνα με το ΒΒC.

Οι τέσσερις, όλοι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη στο παράρτημα της ρωσικής τράπεζας Gazprombank στη Ζυρίχη, καταδικάστηκαν σε επτά μήνες φυλάκιση έκαστος, με αναστολή, επειδή βοήθησαν τον μουσικό Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος είναι γνωστός και ως «πορτοφόλι του Πούτιν». Ο Ρολγκούντιν φέρεται να έκανε καταθέσεις ύψους 30 εκατ. δολαρίων από το 2014 έως το 2016, χωρίς να δώσει απολύτως καμία εξήγηση για την προέλευση των χρημάτων. Ο Ρολντούγκιν είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, Μαρίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγχαίρει τον αρχιμουσικό Σεργκέι Ρολντούγκιν, μετά τη βράβευση του δεύτερου σε τελετή στο Κρεμλίνο, τον Σεπτέμβριο του 2016 (REUTERS/Ivan Sekretarev)

Σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κλείνουν λογαριασμούς όταν έχουν αμφιβολίες για την πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου τους ή την προέλευση των χρημάτων που περιέχουν.

Τρεις από τους καταδικασθέντες είναι Ρώσοι και ένας Ελβετός. Οι τέσσερις τραπεζίτες, των οποίων τα ονόματα κρατούνται κρυφά, σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο, είπαν ότι θα εφεσιβάλουν την πρωτόδικη απόφαση. Ο δικαστής, πάντως, αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα χρήματα που κατέθεσε ο Ρολγκούντιν δεν ανήκουν στον ίδιο.

Οι τέσσερις τραπεζίτες, προσέθεσε, έπρεπε να είχαν ρωτήσει για την προέλευση των χρημάτων, καθώς ο Ρολντούγκιν δεν είχε δηλωμένο εισόδημα που να τα δικαιολογεί. Δεν το έπραξαν, γι’ αυτό και βρέθηκαν υπόλογοι, σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο.

Οι ποινές τους είναι ήπιες, όμως η υπόθεση περιλαμβάνει και άλλες περιπλοκές. Αφού τα χρήματα δεν είναι του Ρολγκούντιν, τότε σε ποιον ανήκουν; Να σημειωθεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει υποστεί Δυτικές κυρώσεις, διαθέτει τεράστιο πλούτο, μέρος του οποίου έχει επενδυθεί εκτός Ρωσίας.