H εικόνα της κατεστραμμένης γέφυρας | REUTERS
Επικαιρότητα

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία: H στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας

Πάνω από 130 νεκροί. Τα δυστυχήματα σε πεπαλαιωμένες και ανεπαρκώς συντηρημένες υποδομές είναι συχνά στην Ινδία. Δεκάδες νεκροί σε αντίστοιχες καταστροφές τα τελευταία 15χρόνια
Protagon Team

Σε τουλάχιστον 134 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση κρεμαστής πεζογέφυρας στην Ινδία, το βράδυ της Κυριακής στην πολιτεία Γκουτζαράτ (δυτικά).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, περί τους 500 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις θρησκευτικής γιορτής επάνω στη γέφυρα και γύρω από αυτή, όταν υποχώρησαν τα καλώδια στήριξής της και έπεσαν στον ποταμό από ύψος 10 μέτρων.

Περίπου 35 από τα θύματα ήταν κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο νεκρών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε και το βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης της πεζογέφυρας (δείτε το κάτω από το πρακτορείο Reuters).

«Ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται μέχρι τώρα σε 134 νεκρούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραχούλ Τριπάθι, αξιωματικός της αστυνομίας στη Μόρμπι, όπου εκτυλίχθηκε η καταστροφή, προσθέτοντας ότι άλλα 15 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά μη κατονομαζόμενων προσώπων, υπεύθυνων για την ανακαίνιση, τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας.

Ο Ασόκ Γιαντάβ, ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας, επεσήμανε ότι αργότερα σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων.

Τοπικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν από την πλευρά τους ότι ο διαχειριστής της γέφυρας, η εταιρεία Oreva που κατασκευάζει ρολόγια και ηλεκτρικές συσκευές, δεν είχε ενημερώσει τις αρχές για την επαναλειτουργία της γέφυρας την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από εξάμηνες εργασίες συντήρησης, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας.

Η γέφυρα στον ποταμό Ματσού, που διαπερνά τη Μόρμπι, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά από την Αχμενταμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Γκουτζαράτ, κατασκευάστηκε την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας. Είχε μόλις ανοίξει ξανά για το κοινό έπειτα από πολύμηνες εργασίες συντήρησης.

Περίπου 400 άνθρωποι είχαν αγοράσει εισιτήρια για να ανέβουν στη γέφυρα με αφορμή τη μεγάλη ινδουιστική γιορτή Ντιβάλι.

«Οι άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον όταν υποχώρησε η γέφυρα. Είχαν συγκεντρωθεί για τις τελετές του φεστιβάλ Ντιβάλι («του φωτός»). Υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στα θύματα», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας σε ινδικό μέσο ενημέρωσης.

Ο Π. Ντεκαβαντίγια, αρχηγός της αστυνομίας στη Μόρμπι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πάνω από 170 άνθρωποι διασώθηκαν.

Η εταιρεία Oreva, με έδρα στο Γκουτζαράτ, είναι αρμόδια για τη συντήρηση της γέφυρας για 15 χρόνια, δήλωσε ο Σαντίπσινχ Ζάλα, επικεφαλής των αρχών της Μόρμπι.

«Δεν μας ενημέρωσαν ότι ανοίγουν ξανά τη γέφυρα για το κοινό», πρόσθεσε. «Δεν είχαμε εκδώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας».

Βουλευτής από την περιοχή κατηγόρησε την εταιρεία ότι πούλησε εισιτήρια για την είσοδο στη γέφυρα χωρίς περιορισμούς, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέρρευσε λόγω του συνασπισμού.

Προηγουμένως οι τοπικές αρχές ήταν αρμόδιες για τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας και επέτρεπαν σε έως 20 ανθρώπους να βρίσκονται πάνω στη γέφυρα κάθε φορά, πρόσθεσε ο βουλευτής.

Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων, κατασκευάστηκε το 1880 με υλικά που μεταφέρθηκαν στην Γκουτζαράτ από την Αγγλία, κατά ινδικά ΜΜΕ.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν δύτες, πλεούμενα και δεκάδες άνδρες του στρατού.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που βρίσκεται στην Γκουτζαράτ —από όπου κατάγεται και όπου αναδείχθηκε πολιτικά— απαίτησε «κατεπείγουσα κινητοποίηση ομάδων διάσωσης» και να προσφερθεί βοήθεια σε όλα τα θύματα, ανέφεραν μέσω Twitter οι υπηρεσίες του.

Τα δυστυχήματα σε πεπαλαιωμένες και ανεπαρκώς συντηρημένες υποδομές είναι συχνά στην Ινδία, ειδικά σε γέφυρες.

Το 2016, η κατάρρευση υπερυψωμένης πεζογέφυρας πάνω από κατάμεστο δρόμο στην Καλκούτα (ανατολικά) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους.

Το 2011, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση γέφυρας –και τότε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής– στη βορειοανατολική Ινδία, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη Νταρτζίλινγκ.

Προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα, περίπου 30 άνθρωποι ακόμη έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση πεζογέφυρας που συνέδεε τις δύο όχθες ποταμού στην πολιτεία Αρουνάτσαλ Πραντές (βορειοανατολικά).

Το 2006, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα, κατασκευασμένη 150 χρόνια νωρίτερα, πάνω σε επιβατικό τρένο-εξπρές σε σταθμό στην πολιτεία Μπιχάρ (ανατολικά).