Σφίγγει ο κλοιός για τους υπευθύνους της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι, καθώς πλέον ανοίγει ο κύκλος των διώξεων, ενώ παράλληλα -μετά τη μήνυση της μάνας της οικογένειας Φύτρου- άνοιξε και ο δρόμος της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών ακόμα και πολιτικών προσώπων για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ήδη έχουν κληθεί για ανωμοτί καταθέσεις ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήταν υπεύθυνοι του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και του επιχειρησιακού-επικοινωνιακού κέντρου «199» της Πυροσβεστικής τη «Μαύρη Δευτέρα».
Μεταξύ άλλων οι δύο αξιωματικοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και για τις αναντιστοιχίες που παρατηρήθηκαν σε χειρόγραφες σημειώσεις για τις κινήσεις των πυροσβεστικών μέσων και όσα προέκυψαν από την αρχική ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων. Στη έρευνα συμμετέχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και το τμήμα εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων των Εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι αξιωματούχοι από την Πυροσβεστική, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πέρα όμως από τις ενέργειες των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Γνεσούλη που έχουν αναλάβει την έρευνα, η μήνυση της Βαρβάρας Βουκάκη -της χαροκαμένης μάνας της οικογένειας Φύτρου που είδε να χάνονται στη φωτιά τα δύο της παιδιά και ο συζυγός της- ανοίγει το δρόμο της διερεύνησης των ευθυνών πολιτικών προσώπων βάζοντας στο κάδρο και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος).
Στους εισαγγελείς στους οποίους έχει ανατεθεί η έρευνα για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, κατατέθηκε ήδη το πρώτο πόρισμα τεχνικού συμβούλου. Πρόκειται για πολυσέλιδη έκθεση του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος ορίστηκε από δύο οικογένειες θυμάτων, και ο οποίος αναφέρεται σε ευθύνες συγκεκριμένων υπηρεσιών. Παράλληλα οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν ορίσει και δικό τους πραγματογνώμονα, πυραγό της Πυροσβεστικής.
Η μήνυση Βουκάκη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αλλά και σε βάρος των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα (που υπέβαλε την παραίτησή του), της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, καθώς και του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Ευθύνες καταλογίζονται και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, και Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ.
Όπως αναφέρεται στη μήνυση «όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, και όσοι ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ευθύνες αντιμετώπισης καταστροφών, θεώρησαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ακόμα και εάν εκτελέσουν πλημμελώς, αυτά για τα οποία ήταν εντεταλμένοι να πράξουν. Όλοι οι ανωτέρω, αδιαφόρησαν για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, ως έχοντες νομική υποχρέωση, συμβιβάσθηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου, δηλαδή του θανάτου συνανθρώπων μας και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, όπως είχαν προβλέψει και όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε».
Η διαφορά με ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής σε επίπεδο εισαγγελικής έρευνας είναι ότι η μήνυση της χήρας Φύτρου εισαγάγει στην διερεύνηση το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.
Το επιχείρημα που προβάλλεται για να στηριχθεί η κατηγορία, είναι ότι οι μηνυόμενοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες γνώριζαν πως οι παραλείψεις τους ενδέχετο να αποφέρουν θανατηφόρα αποτελέσματα.
Σε δηλώσεις του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της χαροκαμένης μάνας, Βασίλης Καπερνάρος, έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες και αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει τελεστεί το αδικημα της ανθρωποκτονιας από πρόθεση ή με ενδεχόμενο δόλο. Εκτίμησή του ήταν ότι μήνυση της οικογένειας Φύτρου θα ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή.