Ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 ανθρώπους αναποδογύρισε αργά την Παρασκευή βορειοδυτικά της Πάρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι, 12 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα βρέφος.
Το λιμενικό σώμα διέσωσε 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες και δύο γυναίκες). Μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο και πλέον βρίσκονται προσωρινά σε δομή φιλοξενίας με μέριμνα του δήμου. Κάποιοι από τους διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Το σκάφος αναποδογύρισε για αδιευκρίνιστα αίτια. Στο σημείο των ερευνών επικρατούν δυτικοί άνεμοι εντάσεως δύο μποφόρ.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία.
Στην περιοχή επιχειρούσαν για τη διάσωση ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και πέντε περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εννέα παραπλέοντα πλοία και στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών.
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στην διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα άλλα δύο περιστατικά.
Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.
Καβγάς Μηταράκη – ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να σημειώσουν, σε ανακοίνωσή τους, ότι τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο «καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το Προσφυγικό».
Στην κυβέρνηση παίζουν με ζωές ανθρώπων καθημερινά, είπαν από την Κουμουνδούρου, για να συνεχίσουν: «Προσποιούνται, δε, ότι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων το έλυσαν μόνοι τους. Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική. Κάνουν τα πάντα προς άγρα ψήφου και ικανοποίησης της ακροδεξιάς. Η αλήθεια όμως είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες».
Κλείνοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτό, να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε ο κ. Μηταράκης θυμίζοντας τι είχε συμβεί επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Προσφυγικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «αναπολεί απροκάλυπτα τις μεταναστευτικές ροές του 2015-19, τότε που η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” είχε μετατρέψει το Αιγαίο σε απέραντο τάφο. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «η χώρα μας δεν μπορεί και δεν θα αποτελέσει ξανά την πύλη εισόδου προς την ΕΕ για τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης» και προσέθεσε ότι «απεναντίας, εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα. Φέτος, είχαμε τις λιγότερες ροές εδώ και δέκα χρόνια και προχωρήσαμε σε αποσυμφόρηση των νησιών μας, αλλά και των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδας».
Επιπλέον σημείωσε ότι «συγχρόνως, ξεκάθαρα, παραμένει στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που, αφενός θα συμβάλει στην μείωση των ροών και αφετέρου θα προβλέπει σαφή αλληλεγγύη μέσω υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων».
Όπως δε κατέληξε, «μετά από πολλά χρόνια, ανακτούμε τον έλεγχο του Μεταναστευτικού».