Παραδόθηκε στις Αρχές ο χειριστής του παιχνιδιού στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, από όπου εκτινάχθηκε ο 19χρονος με αποτελεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο, χτυπημένος στο κεφάλι και τον αυχένα.
Ο 21 ετών χειριστής του παιχνιδιού που είχε εξαφανιστεί από τη στιγμή του δυστυχήματος, παρουσιάστηκε τελικά αυτοβούλως στο Α.Τ. Κιλκίς και από εκεί μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Κασσάνδρας όπου θα διενεργηθεί η προανάκριση.
Νωρίτερα είχε συλληφθεί και ο υπεύθυνος της εγκατάστασης.
Συγκλονισμένος πατέρας του 19χρονου απαίτησε να βρεθούν οι ένοχοι για τον χαμό του γιου του (μαζί με τον 19χρονο στο λούνα παρκ και ήταν και τα άλλα δύο αδέλφια του).
«Γλίτωσε το δεύτερο παιδί μου, καταλάθος. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχασα τον γιο μου άδικα. Ψάξτε να βρείτε τον δήμαρχο που έδινε άδειες σε αυτά τα σάπια μηχανήματα, τα κακής ποιότητας και διαλυμένα μηχανήματα. Είναι έγκλημα αυτό που έγινε σήμερα. Βρείτε τους γιατί θα τους βρω εγώ!» δήλωσε εξοργισμένος.
Κόντρα δημάρχου – υπ. Ανάπτυξης
Από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά – για την οποία ήδη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει κινηθεί διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, ισχυρίστηκε ότι το λούνα παρκ, δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας και ότι ο Δήμος είχε προχωρήσει στις σχετικές κυρώσεις.
«Πρέπει το λούνα παρκ να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ωστόσο όπως είπε, στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.
«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε Δήμος», εξήγησε η κυρία Χαλκιά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε, προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.
«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα.Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ» επανέλαβε η δήμαρχος Κασσάνδρας.
«Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;», διερωτήθηκε η Αναστασία Χαλκιά σε άλλη της συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Για τα άλλα δύο λουνα παρκ που λειτουργούν στην περιοχή είπε πως έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.
Σε απάντηση των ανωτέρω ισχυρισμών της δημάρχου, το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας».
«Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας», συμπληρώνεται.