Πέρα από τις άμεσες δηλώσεις καταδίκης (από κόμματα, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κ.τ.λ.) το τρομακτικό –ακόμα και για τα δεδομένα του ταλαίπωρου ελληνικού πανεπιστημίου– επεισόδιο του άγριου ξυλοδαρμού του καθηγητή στην πρώην ΑΣΟΕΕ (από ομάδα κουκουλοφόρων εν ώρα μαθήματος μέσα στο αμφιθέατρο) πυροδότησε και μια σειρά από σχόλια δικαιολόγησης της αυτοδικίας ως μηχανισμού επίλυσης διαφορών, με «πάτημα» τις κατηγορίες με τις οποίες φέρεται να έχει βρεθεί αντιμέτωπο το θύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι πρυτανικές αρχές τελούσαν εν γνώσει των δικαστικών εκκρεμοτήτων του καθηγητή, ωστόσο δεν είχαν προχωρήσει σε πειθαρχικές ενέργειες ελλείψει τελεσίδικων αποφάσεων.
Η εφημερίδα επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο, το 2018, σε βάρος του καθηγητή που δέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης την επίθεση των κουκουλοφόρων, είχε υποβληθεί μήνυση για τοκογλυφία και εκβιασμό από συνάδελφο και συνεταίρο του, με εισαγγελικές πηγές πάντως να σημειώνουν ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Ανοικτή, δε, παραμένει μία έρευνα υπό μορφή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία αφορά καταγγελίες για παιδεραστία, δίχως πάντως για τη συγκεκριμένη υπόθεση να έχει καταστεί κατηγορούμενος.
Προτεραιότητα της Ασφάλειας είναι δίχως άλλο η ταυτοποίηση και σύλληψη της ομάδας των κουκουλοφόρων – περίπου είκοσι άτομα που, άγνωστο πώς, εισέβαλαν ανενόχλητα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και ακολούθως στο αμφιθέατρο από δύο διαφορετικές πόρτες, εγκλωβίζοντας τον καθηγητή-στόχο.
Οι έρευνες εστιάζονται στις μαρτυρίες των φοιτητών και του ίδιου του θύματος, στο υλικό από τις κάμερες κινητών τηλεφώνων παριστάμενων στο αμφιθέατρο και στον τρόπο που κινήθηκαν οι δράστες της επίθεσης μέχρι να φθάσουν στον στόχο τους.
Δεύτερο επίπεδο της έρευνας είναι η διευκρίνιση των κινήτρων της επίθεσης, πτυχή της υπόθεσης για την οποία άλλωστε έχει «ανάψει για τα καλά» η κουβέντα στα social media, με κάποιους να δικαιολογούν τον άγριο ξυλοδαρμό με επιχειρήματα τύπου «καλά του κάνανε» και άλλους να υπογραμμίζουν ότι ανεξάρτητα με το ποιόν του καθηγητή και την εμπλοκή του –ή μη– στις προαναφερθείσες υποθέσεις, το ζήτημα παραμένει πώς είναι δυνατόν είκοσι άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, να μπουκάρουν στο πανεπιστημιακό χώρο και να ξυλοκοπούν τον καθηγητή-στόχο τους.
Περιμένοντας μία πιθανή ανάληψη ευθύνης για το «χτύπημα» στον συγκεκριμένο καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει την υπόθεση, αξιολογούν και όσα φέρεται να έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή το θύμα, περί συναδέλφων του – ηθικών αυτουργών της επίθεσης.
Σύμφωνα με την περιγραφή του καθηγητή, οι κουκουλοφόροι «μπήκαν από τις δύο εισόδους του αμφιθεάτρου. Με έβριζαν χυδαία και με χτυπούσαν. Τα έχασα και δεν κατάλαβα την αιτία». Οπως είπε, «οι δράστες φορούσαν μάσκες για τον κορονοϊό και κουκούλες», ενώ κάποιοι από τους φοιτητές στο αμφιθέατρο προσπάθησαν να τον προστατεύσουν.
Οικονόμου: Σε ανοιχτό μέτωπο με πρακτικές τραμπουκισμού στα ΑΕΙ
«Η επίθεση από τραμπούκους μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, είτε είναι από κουκουλοφόρους είτε είναι από ακροαριστερούς ακτιβιστές, είτε είναι από χρυσαυγίτες φασίστες, είτε είναι από μπράβους, είναι καταδικαστέα. Είναι αυτή μία πρακτική με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτό μέτωπο, σε διαρκή ρήξη, όχι μόνο στα λόγια, με τους νόμους που ψηφίσαμε, με τις διαδικασίες που εφαρμόσαμε, με τους ανθρώπους που οδηγήσαμε στη Δικαιοσύνη για τις συμπεριφορές τις απαράδεκτες εναντίον πανεπιστημιακών στο παρελθόν, με τις καταλήψεις που εκκενώσαμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα», ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει –όπως το κάναμε στο παρελθόν, έτσι θα συνεχίσουμε χωρίς εκπτώσεις– να μπαίνει σε κίνδυνο και σε αμφισβήτηση η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ακαδημαϊκή τάξη», διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου.
Ταυτόχρονα, παρατήρησε, είναι θλιβερή η εικόνα που αναδύεται σε σχέση με όσα άλλα έρχονται στο φως και είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική Δικαιοσύνη γρήγορα και χωρίς εκπτώσεις, να μην αφεθεί καμία σκιά.
«Η ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι ο φυσικός χώρος διαλεύκανσης τέτοιου είδους ζητημάτων σε μία συντεταγμένη Πολιτεία, πρέπει να κάνει τη δουλειά της», κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη σχετική αναφορά του.