. | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Επικαιρότητα

Τραμπ: «Το TikTok ζεσταίνει την καρδιά μου!»

Η αντικινεζική υστερία της πρώτης θητείας του μέλλοντος προέδρου μετατράπηκε σε 14,7 εκατομμύρια «ακολούθους» στην κινεζική πλατφόρμα social media. Ετσι εξηγείται η αλλαγή στάσης και η στήριξή του στον CEO της, Σου Ζι Τσου
Protagon Team

Ολοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Big Tech περνούν ο καθένας με τη σειρά του από το σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, όπου ξημεροβραδιάζεται και ο Ελον Μασκ εξάλλου, το δεξί χέρι του μέλλοντος προέδρου των ΗΠΑ. Τα «διαπιστευτήριά» τους έδωσαν οι Μαρκ Ζάκεμπεργκ, Σαμ Αλτμαν, Τζεφ Μπέζος και Τιμ Κουκ. Τελευταίος, την περασμένη Δευτέρα, πήγε ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσου. Η δική του επίσκεψη έχει και τη μεγαλύτερη σημασία, διότι η κινεζική εταιρεία social media αντιμάχεται στα δικαστήρια το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι συζήτησαν οι Τραμπ-Τσου, οπωσδήποτε όμως τους απασχόλησε ο νόμος που υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιβάλλει τον αποκλεισμό του TikTok σε όλη τη χώρα αν δεν πωληθεί από την κινεζική μητρική του (την ByteDance) πριν από τις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή μία ημέρα προτού ορκιστεί πρόεδρος ο Τραμπ  (20 Ιανουαρίου). Η TikTok έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να καθυστερήσει όσο γίνεται την απαγόρευση λειτουργίας της.

Για ποιον λόγο ο Μπάιντεν νομοθέτησε τόσο «εχθρικά» απέναντι στην κινεζική εταιρεία; Μα, διότι είναι… κινεζική. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η ByteDance συνδέεται με το κινεζικό κράτος, δηλαδή με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, μάλιστα ο νόμος που έφτιαξαν για να την αντιμετωπίσουν αναφέρεται σε «προστασία της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ από την απειλή που θέτουν οι εφαρμογές από ξένους αντιπάλους τους». Στο θέμα ο Τραμπ έκανε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα και πλέον αντιτίθεται στην απαγόρευση της πλατφόρμας TikTok, αν και στην πρώτη θητεία του υπήρξε λάβρος πολέμιος.

Στη δικαστική προσφυγή του, η οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα, το TikTok ζήτησε «μέτρια καθυστέρηση» όσον αφορά την επιβολή της απαγόρευσης, ούτως ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για την επανεξέταση του ζητήματος. Οι Κινέζοι χαρακτήρισαν τις υπηρεσίες που προσφέρουν «πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ» και εστίασαν στην «ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία» που θα υποστούν οι ίσιοι αν ισχύσει η απαγόρευση. Βέβαια, είχε προηγηθεί η απόρριψη του κινεζικού αιτήματος από το Ομοσπονδιακό Εφετείο, γι’ αυτό άλλωστε έφθασαν τα πράγματα στον ανώτατο δικαστικό βαθμό.

Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος Μπάιντεν παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και την ελευθερία της έκφρασης. Λένε ότι η απαγόρευση του TikTok σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με βάση ψεύδη, εικασίες και ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες και ότι αυτό ακριβώς είναι που συνιστά μορφή λογοκρισίας εναντίον του αμερικανικού λαού. Αν δεν σταματήσει η απαγόρευση, λένε, θα πνιγούν οι φωνές  170 εκατομμυρίων Αμερικανών τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την ίδια Δευτέρα, ο Τραμπ είπε κάπως ανάλαφρα ότι η κυβέρνησή του «θα ρίξει μια ματιά στο TikTok», διότι η πλατφόρμα την ενδιαφέρει: «Εχω μια ζεστή γωνιά στην καρδιά μου για το TikTok, διότι κέρδισα τη νεολαία. Και κάποιοι λένε ότι το TikTok σχετίζεται με αυτό» ομολόγησε ο Τραμπ, θεωρώντας ότι η πλατφόρμα τον βοήθησε να σαγηνεύσει τους πιο άγουρους ψηφοφόρους.

Ο Τραμπ άρχισε να συμμετέχει στο TikTok μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όμως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του κέρδισε αμέτρητους οπαδούς: 14,7 εκατομμύρια «ακολούθους», όπως και βίντεο με μεγάλη δημοφιλία (δεκάδες εκατομμύρια προβολές).