Υποσχέσεις για μία «απίστευτη νίκη» στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, που θα φέρει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα τέσσερα ομορφότερα χρόνια στην Ιστορία των ΗΠΑ» και ειρήνη και αρμονία σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, κλείνοντας τα σύνορα με το Μεξικό, μοίρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλια του με την οποία έκλεισε το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, αποδεχόμενος και τυπικά το χρίσμα του κόμματος.
Στην πανηγυρική ομιλία του τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) πέντε ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ (με τον χαρακτηριστικό λευκό επίδεσμο στο αυτί του) υποσχέθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων ταν Αμερικανών και ότι θα «σώσει» τη χώρα από την «ανίκανη και αποτυχημένη» κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς σήμερα όπως επενέλαβε, η Αμερική είναι «έθνος σε παρακμή».
«Σε κάθε πολίτη, είτε είστε νέος ή ηλικιωμένος, άνδρας ή γυναίκα, Δημοκρατικός, Ρεπουμπλικάνος ή Ανεξάρτητος, μαύρος ή λευκός, Ασιάτης ή Ισπανός, σας απλώνω ένα χέρι πίστης και φιλίας», αναφώνησε και διαβεβαίωσε τον αμερικανικό λαό ότι κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος «για να γίνω ο πρόεδρος όλης της Αμερικής, όχι της μισής».
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η επίδειξη ενότητας και στην ίδια την παράταξη της αμερικανικής Δεξιάς ήταν από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου που άρχισε τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι, στην πολιτεία Γουισκόνσιν, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.
Εικόνα που ήρθε σε πλήρη αντιδιαστολή με την έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δημοκρατικοί, όπου μέρα με την μέρα αυξάνονται τα στελέχη που καλούν τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει οικειοθελώς από την κούρσα των προεδρικών εκλογών.
Πέντε ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Πενσιλβάνια, ο 78χρονος Τραμπ εμφανίστηκε ξανά επί σκηνής, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για να εκφωνήσει την 90λεπτη ομιλία του, ως ο αδιαμφισβήτητος πια ηγέτης των Ρεπουμπλικανών.
Οπως προαναφέρθηκε, αποδέχθηκε και τυπικά το χρίσμα της παράταξης, καθώς οι περίπου 2.400 σύνεδροι τού είχαν δώσει τις ψήφους τους ήδη από την πρώτη μέρα του συνεδρίου τη Δευτέρα.
«Είμαι υποψήφιος για να γίνω ο πρόεδρος όλης της Αμερικής, όχι της μισής», είπε στην ομιλία του, που είχε κάποιες «ενωτικές» νότες, αν και το μεγαλύτερο μέρος της παρτιτούρας ήταν αφιερωμένο στα ζητήματα που αρέσκεται να προβάλλει: την εγκληματικότητα, την παράτυπη μετανάστευση, τον πληθωρισμό.
Από την ομιλία Τραμπ δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στην απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια:
«Πριν από μόλις μερικές ημέρες, το ταξίδι μου μαζί σας παραλίγο να τελειώσει ξαφνικά. Κι όμως, να που είμαστε εδώ απόψε», είπε, αποδίδοντας το γεγονός πως είναι ζωντανός και μιλάει στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, σε… θεϊκή παρέμβαση.
Οταν ακούστηκαν τα πυρά, «κατάλαβα αμέσως πως ήταν κάτι πολύ σοβαρό, πως δεχόμασταν επίθεση», αφηγήθηκε, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την απόπειρα, ακόμη φορώντας επίδεσμο στο δεξί του αυτί.
«Αίμα κύλαγε παντού. Κι όμως, με κάποιον τρόπο, αισθανόμουν ασφαλής, γιατί είχα τον Θεό μαζί μου», επέμεινε για τον θεϊκό παράγοντα που του «έσωσε» τη ζωή.
Το στιγμιότυπο στο οποίο ο υποψήφιος σταματά λίγες στιγμές προτού πράκτορες της Secret Service τον απομακρύνουν εσπευσμένα για να απευθυνθεί στους οπαδούς του, με το πρόσωπο ματωμένο αλλά τη γροθιά υψωμένη, φωνάζοντας «Fight!» («αγωνιστείτε!»), έχει μετατραπεί σε εκλογικό ατού και η αναπαραγωγή του ήταν συνεχής στο συνέδριο, αφού δείχνει σύμφωνα με τους υποστηρικτές του το θάρρος του Τραμπ: παρότι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, εκείνος δεν εγκαταλείπει ποτέ, είναι το μήνυμά τους.
Ο Τραμπ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον Κόρι Κομπερατόρ, τον εθελοντή πυροσβέστη που έπεσε νεκρός από τα πυρά του επίδοξου εκτελεστή του στη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια.
Για να ακολουθήσουν οι αναφορές στα «κλασικά» θέματα που κυριαρχούν στις προεκλογικές του εμφανίσεις.
Στο Μεταναστευτικό, μίλησε για «εισβολή» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ, υποσχόμενος να βάλει τέλος με το που εκλεγεί.
Μόλις εκλεγώ, θα κλείσω τα σύνορα, υπογράμμισε, δεσμευόμενος να ολοκληρώσει την οικοδόμηση του αντιμεταναστευτικού τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό.
«Θα βάλω τέλος στην κρίση της παράνομης μετανάστευσης κλείνοντας τα σύνορά μας και τελειώνοντας το τείχος», ήταν η υπόσχεσή του εμμένοντας στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του που πάντως σκόνταψαν σε πολλά-δικαστικά κυρίως- εμπόδια κατά την πρώτη θητεία του.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως θα ενθαρρύνει την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι θα αναστείλει μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ανακατευθύνοντας το σύνολο των κεφαλαίων που διατίθενται στην κατ’ αυτόν «πράσινη απάτη».
Παράλληλα, φρόντισε να αποφύγει θέματα που θα μπορούσαν να του κοστίσουν, όπως η άμβλωση.
Ομοίως έδειξε να αποφεύγει και τις προσωπικές επιθέσεις στον τουλάχιστον μέχρι στιγμής αντίπαλό του στην προεδρική κούρσα, Τζο Μπάιντεν, ενώ στον αντίποδα, αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις σε βάρος του, ζήτησε να μην «δαιμονοποιείται» η αντιπολίτευση και η «πολιτική διαφωνία».
Και με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις του Τζο Μπάιντεν σε βάρος του, απαίτησε να πάψουν «αμέσως» οι Δημκρατικοί να τον χαρακτηρίζουν «εχθρό της δημοκρατίας», «απειλή» για το πολίτευμα -ειδικά αυτοί που όπως επανέλαβε, «καταστρέφουν τη χώρα μας».
Η ομιλία Τραμπ είχε μηνύματα και για τη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή:
Αν οι ισραηλινοί όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν επιστρέψει, μέχρι να επιστρέψω στην εξουσία, η Χαμάς θα το πληρώσει πολύ ακριβά, «υποσχέθηκε». Αν και όπως υποστήριξε, αν ήταν ο ίδιος στον Λευκό Οίκο, η σύγκρουση με το Ισραήλ «δεν θα ξεσπούσε ποτέ».
Το ίδιο επιχείρημα προέβαλε και για τον συνεχιζόμενο πόλεμο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Οι αντίπαλοί μας κληρονόμησαν έναν ειρηνικό κόσμο και τον μεταμόρφωσαν σ’ έναν πλανήτη σε πόλεμο (…) Δείτε την επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Δείτε τι γίνεται στην Ουκρανία», τόνισε και αυτοπαρουσιαζόμενος ως ηγέτης διεθνούς κύρους, ικανός να βάλει τέλος σε συρράξεις «με ένα τηλεφώνημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις συνομιλίες που είχε με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν!
«Πιστεύω πως του λείπω», είπε χαριτολογώντας, προεξοφλώντας ότι μόλις επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η Βόρεια Κορέα, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, θα σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές.
Η βραδιά έκλεισε με την παραδοσιακή ρίψη χιλιάδων μπαλονιών στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Πλάι στον Ντόναλντ Τραμπ στη σκην,ή ήταν μέλη της οικογένειάς του, η σύζυγός του Μελάνια και οι γιοι του, που εκθείασαν από το βήμα στις ομιλίες τους στο συνέδριο τον πατέρα τους.
Παρών, επίσης στον στενό κύκλο του Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς, ο 39χρονος γερουσιαστής με το ασυνήθιστο προφίλ που ονόμασε υποψήφιο αντιπρόεδρό του ο μεγιστάνας.