Τέσσερις εστίες αντιπαραθέσεων έχει αναδείξει το Συριακό, με τις διεθνείς συνομιλίες για την αναγκαιότητα τήρησης της εκεχειρίας στη χώρα να αποκαλύπτουν τα διαφορετικά συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή.
Από τη μια η Αγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επικρίσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με την επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς» που στόχο έχει να πλήξει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στην πόλη Αφρίν. Από την άλλη ο Ερντογάν στρέφεται κατά του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την επόμενη ημέρα στο Αφρίν, ενώ το ψυχροπολεμικό κλίμα είναι ακόμη πιο έντονο ανάμεσα σε Κρεμλίνο και Λευκό Οίκο. Kαι τέλος ο ρόλος της Τεχεράνης στηλιτεύεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Κλιμακώνεται η διένεξη ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ με αφορμή τη φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας. Την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση, η Μόσχα προειδοποιεί για σημαντικές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου αμερικανικού χτυπήματος.
Μέσα στις επόμενες ώρες ο Τραμπ αναμένεται να συντονίσει από κοινού με τη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τις επόμενες αμερικανικές κινήσεις στη Συρία. Από την πλευρά της η Μόσχα επιμένει να διαψεύδει ότι το περασμένο Σάββατο έγινε επίθεση με χημικά στην Ντούμα, με περίπου 60 νεκρούς και 1.000 τραυματίες.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη το βράδυ, ενώ η Μόσχα, όπως και η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.
Τελικά, η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.
Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, πριν από την ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.
Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βρετανικές αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα επιδρομές εντός των εδαφών της Συρίας και προφανώς εναντίον θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από τη βρετανική ηγεσία, οι βάσεις στην Κύπρο αναμένεται να υποδεχθούν τις αμέσως επόμενες ώρες γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale, τα οποία θα απογειωθούν από τη βάση St Dizier στη Γαλλία, έτοιμα να επιχειρήσουν μαζί με βρετανικά αεροσκάφη στη Συρία.
Λίγα 24ωρα μετά την επίθεση στην Ανατολική Γκούτα εναντίον θέσεων ανταρτών και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ασαντ για χρήση χημικών, οι συμμαχικές δυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, φέρονται έτοιμες να ξεκινήσουν μία γενικότερη επιχείρηση.
Εν μέσω των εξελίξεων αυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη στην ακύρωση της πρώτης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική ώστε να εξετάσει το θέμα της φερόμενης επίθεσης με χημικά στη Συρία.
«Θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να εργαστεί πάνω στις επόμενες κινήσεις της Αμερικής σχετικά με το Συριακό» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Στη θέση του Τραμπ θα ταξιδέψει ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ξεκινώντας από το Περού.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις ακύρωσε, επίσης, ταξίδι που είχε προγραμματίσει σε Καλιφόρνια και Νεβάδα γι’αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ θεωρείται ολοένα και πιο πιθανή στρατιωτική απάντηση στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία.
Πριν από λίγες ώρες, το Παρατηρητήριο Χημικών Οπλων διεμήνυσε ότι θα οργανώσει αποστολή για έρευνες στην Ντούμα, όπου ιατρικές πηγές υποστήριξαν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο εξαιτίας της χρήσης χημικών.
Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κάνει λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν για την επίθεση με χημικά όπλα, καθώς θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς δεν θα μπορούσε να τη διαπράξει «χωρίς την υλική τους υποστήριξη» και προειδοποίησε τη Δαμασκό, τη Μόσχα και την Τεχεράνη ότι «θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα».
Ενώ η Δύση προσπαθεί να δώσει μια όσο το δυνατόν κοινή απάντηση, μια αεροπορική επιδρομή σε συριακή βάση έρχεται να δείξει ότι επί του εδάφους τα πράγματα ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ περίπλοκα.
Τη Δευτέρα χτυπήθηκε η βάση T4 που βρίσκεται στην κεντρική Συρία, μια επίθεση για την οποία η Δαμασκός, η Ρωσία και το Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ ως υπεύθυνο. Παράλληλα, το Παρίσι και η Ουάσινγκτον διέψευσαν ότι βρίσκονταν πίσω από τα πλήγματα στη βάση.