Με το ορόσημο των 100 πρώτων ημερών της θητείας του να πλησιάζει και να περιλαμβάνει μια σειρά από αμφιλεγόμενες –στην καλύτερη περίπτωση– αποφάσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αμετανόητος.
Αν μη τι άλλο, για τα εμπρηστικά tweet στα οποία επιδίδεται κάθε ημέρα. «Μέσα στα εκατοντάδες tweet και να υπάρχει πού και πού μια “πατάτα”, δεν είναι τόσο άσχημα», λέει στους Financial Times σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.
Σε λίγες ημέρες πρόκειται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ –πού αλλού;– στο προσωπικό του θέρετρο, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας; «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον ίδιο (τον Σι Τζιμπίνγκ) και για την Κίνα, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν κάνουμε κάτι δραματικό και καλό και για τις δύο χώρες – και το ελπίζω», είπε.
Η Βόρεια Κορέα αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς τους δύο ηγέτες, με τον Τραμπ να ευελπιστεί ότι το Πεκίνο θα τον βοηθήσει «γιατί θα είναι καλό και για τις δύο χώρες».
Το εμπορικό ισοζύγιο θα είναι και αυτό σημαντικό αντικείμενο συζήτησης, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν θέλει «από τώρα» να μιλήσει για δασμούς.
Επιμένοντας οι δημοσιογράφοι στην προοπτική μιας ευρύτερης συμφωνίας για τα πολιτικοστρατιωτικά ζητήματα, μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την μερική απεμπλοκή των ΗΠΑ από την κορεατική χερσόνησο, ο Τραμπ δεν χάνει την ευκαιρία για δυναμική απάντηση: «Λοιπόν, αν η Κίνα δεν λύσει το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, θα το κάνουμε, αυτό σας λέω», ακόμα και χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.
Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια περισσότερο θερμή αντιπαράθεση με την Κίνα, που αποτελεί τον μοναδικό συνομιλητή του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν.
Συμμαχίες και Obamacare
Σε ένα ευρύτερο ζήτημα, για το αν ο Τραμπ θέλει πράγματι να ανατρέψει την μεταπολεμική διεθνή τάξη αν όλα όσα υποστηρίζει είναι απλά μέρος της αιχμηρής ρητορικής του, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ηπιότητα των προκατόχων του δεν βγήκε σε καλό. «Για πολύ καιρό, η Αμερική μιλούσε και αυτό δεν μας έβγαλε πουθενά», υποστηρίζει.
Και προσθέτει, όταν του επισημαίνουν ότι όσα λέει βάζουν σε κίνδυνο τις συμμαχίες της χώρας, ότι ναι μεν πιστεύει στις συμμαχίες και τις συνεργασίες, αλλά «δεν μας ωφέλησαν σε κάθε περίπτωση».
Για τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχεται ότι δεν θέλησε να θέσει σε ψηφοφορία το σχέδιο κατάργησης του Obamacare και γιατί δεν θέλει να χάνει, ενώ προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται «στην τεράστια φορολογική μεταρρύθμιση» που χρειάζεται η χώρα.
Εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Brexit θα είναι κάτι πολύ καλό για τη Βρετανία («το είχα προβλέψει» μάς θυμίζει εξάλλου), αλλά και για την ΕΕ, που αρχίζει να συνέρχεται για το πώς θα το αντιμετωπίσει.
Για τις εκλογές στη Γαλλία, και σε ερώτηση για τη Μαρίν Λεπέν, επισημαίνει ότι θα είναι ένας ενδιαφέρων προεκλογικός αγώνας του οποίου την έκβαση δεν μπορεί να προβλέψει. «Συνέβησαν όμως κάποια πράγματα που απέσπασαν την προσοχή, αλλά θα είναι ένας αγώνας με ενδιαφέρον», σημειώνει.
«Χωρίς τα tweet δεν θα ήμουν εδώ»
Οσο για το πώς του φαίνεται η θητεία του ως τώρα… «Ναι, μου αρέσει η δουλειά του προέδρου», λέει στην εφημερίδα και εξακολουθεί να πιστεύει ότι «έχουμε κάνει πολλά».
Εντοπίζει την δύναμή του στην εικόνα του που πρόβαλε και καλλιέργησε στα κοινωνικά δίκτυα, παραδεχόμενος ότι «χωρίς τα tweet δεν θα ήμουν εδώ». Αλλωστε όπως εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξη, έχει πάνω από 100 εκατομμύρια ακολούθους στα κοινωνικά δίκτυα, «δεν είναι ανάγκη να πάω στα fake μέσα ενημέρωσης».