O θηριώδης Κριστόφ Ντετινγκέ γρονθοκοπεί τους άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Τους πλάκωσε στο ξύλο και παραδόθηκε – ο μποξέρ των Κίτρινων Γιλέκων που δίχασε την κοινή γνώμη

O 37χρονος πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας αναγορεύθηκε σε «ήρωα» των Gilets Jaunes, αφού κατατρόπωσε τα γαλλικά ΜΑΤ κατά τη διάρκεια μίας ακόμη επεισοδιακής διαδήλωσης στο Παρίσι. Οι γάλλοι αστυνομικοί και ο υπουργός Εσωτερικών Καστανέρ έχουν όμως διαφορετική γνώμη
Protagon Team

Παρίσι, Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019. Στην «8η Πράξη» των Κίτρινων Γιλέκων, χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας κατά της πολιτικής Μακρόν. Από τη νέα κινητοποίηση δεν έλειψαν τα επεισόδια, που σε ορισμένες στιγμές εξελίχθηκαν σε μάχη σώμα  με σώμα μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε μία από τις συγκρούσεις, στη γέφυρα Sédar-Senghor, που καταγράφηκε και σε βίντεο, ένα ψηλός γεροδεμένος άνδρας τα βάζει με τους άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ και με μόνο όπλο του τις γυμνές του γροθιές, τους κατατροπώνει. Οι ασπίδες και ο λοιπός εξοπλισμός των αστυνομικών φαντάζουν παιδικά παιχνίδια μπροστά στη δύναμη του κάπως διαφορετικού διαδηλωτή που με καίρια χτυπήματα στο κεφάλι πάνω από το κράνος των αστυνομικών, τούς υποχρεώνει σε άτακτη υποχώρηση.

Σε κάποια στιγμή φαίνεται να κλωτσά έναν πεσμένο στο έδαφος αστυνομικό.

Το βίντεο έγινε ανάρπαστο στα social media και μέσα σε λίγες ώρες ο ψηλός μποξέρ μετατράπηκε σε σούπερ-ήρωα των Κίτρινων Γιλέκων που τα έβαλε πρόσωπο με πρόσωπο με τα ΜΑΤ και βγήκε θριαμβευτής.

Αλλοι πάλι, είδαν έναν τραμπούκο που προφανώς εκμεταλλεύθηκε τις ικανότητές του στο μποξ για να επιτεθεί κατά αστυνομικών που προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη.

Εξαλλος ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ τόνισε από την πρώτη στιγμή που είδε το βίντεο, ότι ο άνδρας που ξυλοκόπησε τους αστυνομικούς θα ταυτοποιηθεί, θα βρεθεί και θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του στη Δικαιοσύνη.

Λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωνε ότι ο μποξέρ των Κίτρινων Γιλέκων δεν ήταν άλλος από τον πρώην πρωταθλητή Γαλλίας στην πυγμαχία Κριστόφ Ντετινγκέ.

Ο ύψους 1,92 μ. πρωταθλητής ελαφρών βαρών τον Οκτώβριο του 2007, είχε κρεμάσει τα γάντια του το 2013, μετά από 18 νίκες, τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία και το Σάββατο θυμήθηκε για λίγο τα παλιά με σάκο του μποξ τους άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση των γάλλων αστυνομικών απευθύνθηκε με σκληρό και απαξιωτικό ύφος στον Ντετινγκέ:

«Κύριε, εσείς που χτυπήσατε έναν συνάδελφό μας στο έδαφος, ταυτοποιηθήκατε. Για μποξέρ, προφανώς δεν σέβεστε και πολλούς κανόνες. Θα σας διδάξουμε όμως αυτούς του Ποινικού Κώδικα».

«Η καριέρα σου έχει τελειώσει, δεν έχεις τις απαιτούμενες αξίες», ήταν ένα από τα μηνύματα που του έστειλαν μέσω Twitter, άλλοι αστυνομικοί σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους που έπεσαν θύματά του.

Πρώην συναθλητές του από τον χώρο της πυγμαχίας, σχολίασαν ότι ο Ντετινγκέ αμαύρωσε το άθλημά τους με όσα έκανε. Κάποιοι άλλοι, αντίθετα, τον δικαιολόγησαν λέγοντας ότι σε καταστάσεις όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου, είναι εύκολο να χάσει κανείς την ψυχραιμία του.

Ο πρώην προπονητής του έκανε λόγο για αχαρακτήριστες πράξεις και τον κάλεσε να παραδοθεί. Παρ΄όλα αυτά τον υπερασπίστηκε λέγοντας ότι πρόκειται για έναν πρώτης τάξεως πρωταθλητή και αξιοσέβαστο άνθρωπο -και όχι για κάποιον νταή- που προφανώς δεν άντεξε να βλέπει την κακομεταχείριση των αδυνάτων από τη γαλλική αστυνομία.

Για ποιες αξίες μιλάμε και για ποιον σεβασμό, όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο (όπως στο παρακάτω βίντεο) σε διαδηλωτές, παρατήρησε ένας πολίτης που ρωτήθηκε για το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ντετινγκέ.

Στο βίντεο, σημείωσε ένας άλλος, φαίνεται καθαρά ότι ο πρώην πρωταθλητής σπεύδει σε βοήθεια άλλων διαδηλωτών που ξυλοκοπούνται από τα ΜΑΤ.

Καθώς οι έρευνες των γαλλικών αρχών για τον εντοπισμό του απέβαιναν άκαρπες, ο αυτόκλητος τιμωρός των αστυνομικών παραδόθηκε τελικά την Δευτέρα στην αστυνομία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν παραδοθεί, παραδέχθηκε πως ό,τι έκανε ήταν λάθος, δικαιολογήθηκε ωστόσο ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε άμυνα καθώς προηγουμένως μαζί με τη γυναίκα του είχαν πέσει θύματα επίθεσης με δακρυγόνα από τα ΜΑΤ.

«Μέσα μου έχω την οργή του κόσμου. Κάθομαι και κοιτάζω όλους αυτούς τους προέδρους και υπουργούς να είναι τελείως ανίκανοι να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους και να σκέφτονται μόνο το προσωπικό τους συμφέρον … Γιατί είναι πάντα εμείς, οι μικροί, που πληρώνουν. Γαλλικέ λαέ είμαι μαζί σου με όλη μου την καρδιά. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε τον αγώνα ειρηνικά», αναφέρει στο μήνυμά του.