Ο πρώην στρατηγός Ακίν Οζτούρκ και άλλοι συλληφθέντες στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, συνοδεύονται στο δικαστήριο της φυλακής Σινκάν στην Αγκυρα στις 22 Μαΐου 2017 | EPA/STRΟ
Επικαιρότητα

Τούρκοι κομάντο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Μητρετώδη και Κούκλατζη;

Δύο πραξικοπηματίες -λοχίες της ειδικής μονάδας SAT και φερόμενοι ως επίδοξοι δολοφόνοι του Ερντογάν- ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017. Εκτοτε παρέμεναν υπό κράτηση. Μετά την παρέλευση του 18μήνου όμως, η τύχη τους αγνοείται. Τι καταγγέλλει η συνήγορός τους
Protagon Team

Σε αιχμές περί ανταλλαγής των δύο ελλήνων αξιωματικών, Μητρετώδη και Κούκλατζη που κρατούνταν μέχρι πρόσφατα στις τουρκικές φυλακές, με δύο τούρκους κομάντο οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές, προέβη η συνήγορός τους.

Πρόκειται για τα στελέχη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ οι οποίοι λίγους μήνες  μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016, κατέφυγαν στην Ελλάδα αιτούμενοι άσυλο (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).

Η περίπτωσή τους είναι διαφορετική από αυτή των γνωστών Οκτώ, καθώς οι δύο λοχίες της μονάδας «Υποβρύχια Επίθεση» (Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης εμφανίζονται από την τουρκική πλευρά ως οι επίδοξοι δολοφόνοι του τούρκου προέδρου (ως μέλη της ομάδας που το βράδυ του πραξικοπήματος πήγε στο ξενοδοχείο του Ερντογάν για να τον σκοτώσει ή να τον συλλάβει).

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης επίσης, είναι το γεγονός ότι στη δίκη των 47 Τούρκων για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, τρία άτομα δικάστηκαν ερήμην: ο ίδιος ο μισητός εχθρός του τούρκου προέδρου, Φετουλάχ Γκιουλέν, και οι εν λόγω δύο στρατιωτικοί που σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση αποτελούν τον «Νο 1 δημόσιο κίνδυνο» για τη χώρα.

Ο 26χρονος Τσετίν και ο 27χρονος Αρίκ εισήλθαν παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο, τη 15η Φεβρουαρίου 2017. Τρία 24ωρα αργότερα παρουσιάστηκαν οικειοθελώς, συνοδεία δικηγόρου, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και, πέντε ημέρες αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίου, υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης.

Αφού συμπλήρωσαν τέσσερις μήνες στο κελί του Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, οι δύο κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε εδικά διαμορφωμένο χώρο στην Αμυγδαλέζα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο τους, Σταυρούλα Τομαρά, μετά την παρέλευση του 18μήνου της κράτησής τους, στις 20 Αυγούστου, αμφότεροι εξαφανίστηκαν!

Οι φωτογραφίες των δύο αγνοούμενων πραξικοπηματιών (φωτό: Υοutube)

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου στο ρεπορτάζ της Ανθής Καρασσάβα, η κυρία Τομαρά αφήνει υπόνοιες ότι οι δύο κομάντο επεστράφησαν από τις ελληνικές Αρχές πίσω στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών Μητρετώδη και Κούκλατζη  στις 15 Αυγούστου.

«Πήγα να τους πάρω και είχαν εξαφανιστεί», δήλωσε η δικηγόρος και εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι πελάτες της βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα. «Είτε μεταφέρθηκαν σε τρίτη χώρα, είτε απελάθηκαν στην Τουρκία», συμπλήρωσε, τονίζοντας με αγανάκτηση: «Κανείς δεν έχει τη δικαίωμα να τους μεταφέρει σε οποιαδήποτε μυστική τοποθεσία. Θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι».

Στο πλαίσιο του σεναρίου ανταλλαγής των δύο με τους αξιωματικούς Μητρετώδη και Κούκλατζη, η κυρία Τομαρά ισχυρίζεται ότι ενδέχεται να είχαν την ίδια τύχη με τους τρεις συντρόφους τους (με τους οποίους είχαν φθάσει μαζί στην Ελλάδα), οι οποίοι εξαφανίστηκαν την ίδια ακριβώς ημέρα που μπήκαν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, στην ομάδα των Τσετίν και Αρίκ, που μπήκε τη 15η Φεβρουαρίου παράνομα στην Ελλάδα, μετείχαν ακόμα τρεις τούρκοι κομάντο, οι οποίοι –όπως εξαρχής καταγγέλθηκε– εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς και παρέμεναν αγνοούμενοι μέχρι τον Μάιο. Πρόκειται για τους Αχμέτ Τσαμόγλου, Γιουτσέλ Οζκάν και Μουσταφά Οζέλ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, συνελήφθησαν τη 15η Μαΐου στην Αδριανούπολη.

«Την ημέρα που συνελήφθησαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, τους πήγαν σε ένα ξενοδοχείο. Την ώρα που δειπνούσαν μία ομάδα κουκουλοφόρων ανδρών των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, εισέβαλε στο δωμάτιό τους, τους πέρασε χειροπέδες και τους έστειλε πίσω στην Τουρκία», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κυρία Τομαρά.

 Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονοπουλος, δήλωσε ότι οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ αμέσως μετά την εντολή αποφυλάκισής τους οδηγήθηκαν σε μυστική τοποθεσία, βάσει άλλου αιτήματος που είχαν υποβάλει στις Αρχές για την προστασία τους. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της συνηγόρου τους.