Toύρκοι στρατιώτες, μέλη της 65ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας Πεζικού, κατά την άφιξή τους στο Κοσσυφοπέδιο | nato.int/
Επικαιρότητα

Τούρκοι καταδρομείς στο Κόσοβο για την ενίσχυση της ΚFOR

Μετά τα βίαια επεισόδια και τον τραυματισμό 30 μελών της νατοϊκής δύναμης την περασμένη εβδομάδα, η Συμμαχία στέλνει άλλους 700 στρατιώτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Περίπου 500 μέλη της 65ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας Πεζικού της Τουρκίας θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων του ΝΑΤΟ
Protagon Team

Στο Κόσοβο έφτασαν οι πρώτοι τούρκοι καταδρομείς που απέστειλε το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR (Kosovo Force), μετά τα βίαια επεισόδια της περασμένης εβδομάδας και τον τραυματισμό 30 μελών της, 11 Ιταλών και 19 Ούγγρων.

Οι περιφερειακές αναταραχές έχουν ενταθεί μετά τις εκλογές του Απριλίου τις οποίες μποϊκόταραν οι Σέρβοι (συμμετοχή μόλις στο 3,5%) με αποτέλεσμα την εκλογή και τοποθέτηση αλβανών υποψηφίων στις τέσσερις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειοψηφία.

Σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, που αναμεταδίδεται (εδώ) από το ABC News, το Associated Press αναφέρεται στην αποστολή του τουρκικού τάγματος  καταδρομών, ενώ την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέβασε βίντεο (δείτε το κάτω) από την αναχώρηση των τούρκων στρατιωτών με τα διακριτικά της KFOR στις στολές τους.

Η Τουρκία –σημειώνεται– ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου (διακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008), ενώ παράλληλα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τη Σερβία (ο σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει εξάρει κατ’ επανάληψη τον «σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στα Βαλκάνια»).

Το τουρκικό τάγμα (περίπου 500 μέλη της 65ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας πεζικού) θα σταθμεύσει αρχικά στο στρατόπεδο «Sultan Murat» στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου και θα παραμείνει εκεί «για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε σε ενημέρωσή του το ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και πολύτιμος σύμμαχος, που έχει σημαντικές συνεισφορές στο ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει στρατεύματα για την ειρηνευτική μας αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα, που οι εντάσεις είναι υψηλές. Ευχαριστώ την Τουρκία για την αποστολή ενισχύσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετά την πρόσφατη αναταραχή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη (φωτογραφίες κάτω).

Εν τω μεταξύ ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις συνομιλίες Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μιροσλαβ Λάιτσακ, έφτασε στην Πρίστινα τη Δευτέρα, για να συναντηθεί με κορυφαίους ηγέτες.

Σήμερα η ΚFOR αποτελείται από σχεδόν 3.800 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 350 από την Τουρκία. Το τουρκικό τάγμα καταδρομών θα ενταχθεί στην ειρηνευτική αποστολή ως εφεδρική μονάδα.