Σε πρώτη φάση οι Τούρκοι ανέπτυξαν στην περιοχή λίγο έξω από τα όρια της αιγιαλίτδας ζώνης Κάσου και Καρπάθου δύο φρεγάτες και μια κορβέτα | REUTERS
Επικαιρότητα

Tουρκικοί «τσαμπουκάδες» με πολεμικά έξω από την Κάσο -η απάντηση της Αθήνας

Με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI)
Protagon Team

Πρώτα βάφτισαν με Νavtex «τουρκική υφαλοκρηπίδα» περιοχή νότια της Καρπάθου, μετά έστειλαν και πολεμικά πλοία «για να παρακολουθούν» το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Οι Τούρκοι επιμένουν προκλητικά και στη βάση της θεωρίας περί εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας –όπως αυτή αποτυπώθηκε στην επιστολή του πρώην μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου της 18ης Μαρτίου 2020 (Α/74/757)– επιχειρούν να την «περάσουν» και στο πεδίο.

Οπως αναδεικνύει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή», σε πρώτη φάση ανέπτυξαν στην περιοχή λίγο έξω από τα όρια της αιγιαλίτδας ζώνης δύο φρεγάτες και μια κορβέτα του τουρκικού Ναυτικού (Gokova, Gokcu και Beykoz).

Η Αθηνα απάντησε με την κανονιοφόρο «Αήττητος», για να σπεύσει στην περιοχή και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Αργα το απόγευμα της Δευτέρας οι Τούρκοι έστειλαν άλλες δύο πυραυλακάτους, ενώ από ελληνικής πλευράς στην περιοχή έπλεε και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Το σκηνικό έντασης στην περιοχή συμπίπτει χρονικά και με τις προκλήσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου και τη στοχοποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας (εδώ).

Σύμφωνα μάλιστα με τον «ΒΗΜΑτοδότη» την επομένη της φιέστας στα Κατεχόμενα, οι Τούρκοι άρχισαν και πάλι να αποστέλλουν UAV στο Αιγαίο.

Ετσι μετά από πολλούς μήνες έστειλαν ένα UAV χωρίς προειδοποίηση kai χωρίς να υποβάλουν, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, σχέδια πτήσεως, ενώ την ίδια ώρα δύο τουρκικά ελικόπτερα εισήλθαν παρανόμως στο FIR Αθηνών, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πραγματοποίησαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Τοσο το UAV όσο και τα ελικόπτερα αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και την πάγια τακτική.

Διάλογος δεν σημαίνει αφέλεια

Μιλώντας την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μεν το διάλογο με τη γείτονα, αλλά στην ατζέντα δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου. Ομως διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα στο διάλογο, δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας, είτε ως προς τα υπόλοιπα. Η δική μας θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας.

»Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπολοίπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημεία της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει μία σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες», τόνσε ο κ. Μαρινάκης.