Η πρώτη δοκιμαστική βολή του συστήματος S-300 στην Κρήτη, το μακρινό 2013, δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την παραλαβή του από την Κύπρο... Μάλιστα την είχαν παρακολουθήσει και στελέχη του ΝΑΤΟ | Intime News
Επικαιρότητα

Τουρκική προβοκάτσια με διαρροές για χρήση των S-300 από την Ελλάδα

Η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Αγκυρας για «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών από το ραντάρ του ρωσικού οπλικού συστήματος κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων
Protagon Team

Σε μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να οξύνει το κλίμα και να δημιουργήσει εντυπώσεις αποδίδουν κύκλοι του ελληνικού Πενταγώνου τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί εγκλωβισμού τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από αντιαεροπορικό σύστημα S-300 των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, «πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστήριξαν ότι στις 23 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του S-300 “κλείδωσε” τουρκικό F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10.000 πόδια δυτικά της Ρόδου», μια ενέργεια που από την Αγκυρα χαρακτηρίστηκε «παρενόχληση» και «εχθρική ενέργεια» και η οποία, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «δείχνει πως η Ελλάδα λειτουργεί κανονικά τους S-300».

Γίνεται αντιληπτό ότι στόχος της τουρκικής προπαγάνδας είναι η «νομιμοποίηση» της αγοράς και κατοχής από πλευράς της Αγκυρας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, γεγονός που τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται απαράδεκτο και ευθεία απειλή για την άμυνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Υπενθυμίζεται ότι για τους συγκεκριμένους λόγους η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων της διπλωματίας για να αντιληφθεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε με αυτοχειρία από πλευράς της Ελλάδας, τη στιγμή που οι σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ…

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, με στρατιωτικές και πολιτικές πηγές να κάνουν λόγο για «προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό» από πλευράς της Αγκυρας.