Από τα ερείπια ενός γκρεμισμένου κτιρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία, είναι δεμένα δεκάδες κόκκινα μπαλόνια: είναι ένας τελευταίος φόρος τιμής στα παιδιά που σκοτώθηκαν στον σεισμό που συγκλόνισε την Αντιόχεια, όπως λέει στη βρετανική Telegraph ο Ογκούν Σεβέρ Οκούν, ο οποίος οργανώνει αυτό το πολύ ιδιαίτερο το μνημόσυνο.
Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό, καθώς τα λαμπερά και φωτεινά μπαλόνια έρχονται σε αντίθεση με τα γκρι και μουντά ερείπια που κάποτε ήταν ένα εννιαώροφο κτίριο. Ανάμεσα σε αυτά, κάποια αντικείμενα μαρτυρούν ότι κάποτε εδώ ζούσαν άνθρωποι. Και παιδιά. Ενα μοβ παιχνίδι με τις φιγούρες της Ντέζι Ντακ και της Μίνι Μάους βρίσκεται ξεχασμένο δίπλα σε ένα ροζ σκουτεράκι και ένα λαμπερό φούξια αδιάβροχο, διακοσμημένο με καρδούλες.
«Τρία παιδιά πέθαναν εδώ. Ηταν 18 μηνών, τεσσάρων ετών και έξι ετών», λέει ο Ογκούν Σεβέρ Οκούρ.
Ο Οκούρ, ο οποίος καλλιεργεί τριαντάφυλλα και είναι φωτογράφος, εργάστηκε ως εθελοντής διασώστης τις μέρες μετά το σεισμό, στην πόλη του, τα Άδανα, πριν πάει στην Αντάκεια (Αντιόχεια).
«Ξεκίνησα από εδώ και μετά πήγα στο άλλο κτίριο από πίσω», λέει. «Δεν κοιμήθηκα επί πολλές νύχτες επειδή δεν μπορέσαμε να σώσουμε τα παιδιά εδώ».
Οκτώ μέρες μετά τον σεισμό, ο Οκούρ άρχισε να δένει μπαλόνια στα ερείπια της πόλης των 400.000 κατοίκων, που τώρα είναι μια πόλη-φάντασμα, στην οποία κυκλοφορούν μόνο εργάτες και γερανοί που απομακρύνουν τα χαλάσματα.
Επισήμως περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία από τον σεισμό, όμως το κράτος δεν έχει δώσει ακόμη στοιχεία για το πόσα ήταν τα παιδιά ανάμεσά τους.
Η ταχύτητα της ανταπόκρισης των σωστικών συνεργείων στην Αντιόχεια υπέστη μεγάλη κριτική, ο ίδιος ο Οκούρ, όμως, πατέρας δύο παιδιών ο ίδιος, λέει ότι δεν είχε κανένα πολιτικό κίνητρο για να βρεθεί εδώ. Από το 2020 στηρίζει φτωχά παιδιά, μέσα από μια ομάδα που έχει δημιουργήσει και η οποία μοιράζει παιχνίδια, φαγητό και σε μερικές περιπτώσεις προσθετικά μέλη.
Τα μπαλόνια ήταν το τελευταίο παιχνίδι που μπορούσε να προσφέρει στα παιδιά αυτά, λέει. Έχει δέσει μέχρι τώρα περίπου 1.000 σε έξι κτίρια.
«Τα κόκκινα μπαλόνια συνήθως συμβολίζουν τη χαρά και την αγάπη», καταλήγει. «Εδώ, είναι η πρώτη φορά που τα μπαλόνια μάς έκαναν να κλαίμε».