Και με το Ανώτατο Δικαστήριο τα έχει βάλει ο Ταγίπ Ερντογάν | REUTERS/Bernadett Szabo
Επικαιρότητα

Τουρκία: Συνταγματική κρίση στην Αγκυρα

Ματαιώθηκε συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης εναντίον των πιέσεων που ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο βλέπει αποφάσεις του που δεν αρέσουν στον τούρκο πρόεδρο να ανατρέπονται από κατώτερα δικαστικά σώματα
Protagon Team

Μετά τον θάνατο εννέα τούρκων στρατιωτών σε συγκρούσεις με τους Κούρδους στο Ιράκ, το Σάββατο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ακύρωσε συγκέντρωση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αγκυρα, με σκοπό να δείξει υποστήριξη στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Οπως σημειώνει το Economist, το δικαστήριο αντιστέκεται στις πιέσεις τόσο από άλλο κλάδο του τουρκικού δικαστικού σώματος όσο και από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το CHP είπε ότι η απόφασή του ελήφθη από σεβασμό προς τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μια διασυνοριακή επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών.

Το συλλαλητήριο ματαιώθηκε, αλλά η κρίση στο δικαστικό σύστημα παραμένει, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε δύο περιπτώσεις, πιο πρόσφατα στις 21 Δεκεμβρίου, το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση ενός από τους πιο γνωστούς πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, του Τζαν Αταλάι, αλλά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ένα κατώτερο δικαστήριο, αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Ο Αταλάι, βουλευτής από ένα μικρό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση με πλαστές κατηγορίες ότι σχεδίαζε πραξικόπημα για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις, πριν από μια δεκαετία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «τρομοκράτη» και κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι έκανε «πολλά λάθη».

Ο νέος ηγέτης του CHP, Οζγκούρ Εζέλ, προειδοποίησε για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Ο Ερντογάν, στην εξουσία από το 2003, έχει ήδη αποδυναμώσει το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και η υπόθεση Αταλάι αναμένεται να χειροτερέψει την κατάσταση, σημείωσε το Economist.