Ενα εννιάχρονο αγόρι στο Νουρντάγκι του Γκαζιαντέπ επέζησε ύστερα από έξι ημέρες στα συντρίμμια | Gaziantep Municipality/Handout via REUTERS.
Επικαιρότητα

Τουρκία: Συνεχίζουν να ανασύρουν ζωντανούς από τα ερείπια

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των συγγενών των αγνοουμένων μετά τη διάσωση πολλών ανθρώπων κάθε ηλικίας την Κυριακή, ενώ τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμάνμαρας έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό
Protagon Team

Οι διασώστες στην Τουρκία κατάφεραν να ανασύρουν και άλλους επιζώντες από τα συντρίμμια, ενώ συμπληρώνεται μία εβδομάδα μετά τους δύο φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ.

Οι ανέλπιστες διασώσεις συνεχίζονται πολύ μετά την κρίσιμη περίοδο των πρώτων 72 ωρών μετά από έναν ισχυρό σεισμό.

Ενα εξάχρονο κορίτσι ανασύρθηκε τη Δευτέρα ζωντανό από τα ερείπια στην επαρχία Αντιγιαμάν, 178 ώρες, δηλαδή περισσότερες από επτά ημέρες, μετά τον πρώτο φονικό σεισμό.

Λίγο νωρίτερα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντάκια (Αντιόχεια), 176 ώρες μετά τον σεισμό. Στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα επτάχρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν αργά την Κυριακή.

Ακόμα, η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ, 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Κινέζοι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν 55χρονο στην επαρχία Χατάι, την Κυριακή – REUTERS/Dilara Senkaya

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες ότι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο και να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Κινέζοι και τούρκοι διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια 83χρονη στην πόλη Μαλάτια, η οποία νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο.

Ενας ηλικιωμένος κάθεται στη μέση του δρόμου, δίπλα σε έναν γκρεμισμένο μιναρέ στην Αντιγιαμάν – REUTERS/Sertac Kayar

Η γυναίκα παρέμεινε παγιδευμένη στα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου, χωρίς νερό ούτε τροφή, ωσότου διασώθηκε, τόνισε ο Γιανγκ Γι, μέλος της ομάδας.

Στο μεταξύ, διασώστες στην Καχραμάνμαρας δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ενας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολώνα τους καθυστερεί. Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία εργάζονται στο κτίριο, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις θερμοκάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο», δήλωσε τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς, από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 37.357 άνθρωποι: 31.643 στην Τουρκία και 5.714 στη Συρία.