Διπλασιασμός του βασικού επιτοκίου η πρώτη κίνηση από τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν | Emin Sansar/Anadolu Agency
Επικαιρότητα

Τουρκία: Στροφή 180 μοιρών από Ερκάν με εκτόξευση επιτοκίων στο 15%

Πρώτα δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπό την ηγεσία της 44χρονης Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν
Protagon Team

Το βήμα ήταν μεγάλο (650 μονάδες βάσης), αλλά μικρότερο απ’ ό,τι περίμενε η αγορά… Στην πρώτη της κίνηση υπό την ηγεσία της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε αύξηση -ορθότερα εκτόξευση- επιτοκίων στο 15% από 8,5%, σε μια επίσης πρώτη προσπάθεια να ανατραπούν οι πολιτικές (Ερντογάν)που οδήγησαν τη γείτονα στη δίνη του πληθωρισμού

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μόνιμη κρίση με τον πληθωρισμό στο 40% (Μάιος 2023) και την αγοραστική δύναμη των Τούρκων να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας εκτιμώνται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτοχρόνως, το δημόσιο χρέος αυξάνεται: μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού εκτινάχθηκε κατά 1870% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τούρκου οικονομολόγου Ταχσίν Μπακιρτάς.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά είναι επίσης υπερχρεωμένα σε ποσοστό περίπου 180% του τουρκικού ΑΕΠ. Όσον αφορά το εθνικό νόμισμα, ενώ το 2008 μια λίρα αντιστοιχούσε σε 0,60 ευρώ, πλέον αξίζει 0,039 ευρώ.