Φοιτήτρια εναντίον αστυνομικών έξω από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου | REUTERS/Kemal Aslan
Επικαιρότητα

Τουρκία: Οργή για τον «πρύτανη-αλεξιπτωτιστή» του Ερντογάν

Ο διορισμός από τον πρόεδρο της Τουρκίας ενός καθηγητή χωρίς σπουδαίες περγαμηνές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας φέρνει τους φοιτητές του σε σφοδρή αντιπαράθεση με την εξουσία
Protagon Team

Ο διορισμός πρύτανη με διάταγμα από τον αρχηγό κράτους είναι πλέον μια θλιβερή πραγματικότητα και στην Τουρκία, όπου γίνεται πλο στα χέρια του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, για τον ακόμη πιο στενό έλεγχο της κοινωνίας.

Για τρίτη κατά σειρά μέρα την Τετάρτη, εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτύρονταν απέναντι σε αστυνομικές δυνάμεις για τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ένα από τα κορυφαία στη χώρα, φυτώριο των ελίτ. Ιδρύθηκε το 1863 και είναι εγκατεστημένο πάνω στον Βόσπορο, σε μια ειδυλλιακή, κατάφυτη έκταση, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Οι φοιτητές έχουν σοβαρούς λόγους να διαμαρτύρονται για αυτόν τον «πρύτανη-αλεξιπτωτιστή». Ο Μπουλού είναι ο πρώτος ξένος προς το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο πρύτανης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Είναι για μια καθαρά αντιδημοκρατική πρακτική στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής που έφερε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν.

Πρόκειται για μια ξαφνική προαγωγή ενός μάλλον άχρωμου ανθρώπου αλλά με πολύ καλές υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα AKP, σημειώνει ο Monde. Δεν έχει κάποια αξιόλογη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο του, τα αγγλικά του δεν είναι και τόσο καλά, ενώ για το διδακτορικό υπάρχουν υποψίες ότι περιέχει αντιγραμμένα κομμάτια από άλλους συγγραφείς – χωρίς βέβαια να το αναφέρει. Πριν διοριστεί στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ήταν πρόεδρος σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Haliç, το οποίο δεν είναι από τα καλύτερα, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα..

Ο ίδιος ο Μπουλού, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι δεν θα παραιτηθεί διότι ο διορισμός του έγινε βάσει των απαιτούμενων προδιαγραφών.

Εδειξε μάλιστα και μεγαλοθυμία: «Οι φοιτητές μπορούν να διαμαρτυρηθούν όποτε και όπως θέλουν». Η αστυνομία πάντως απάντησε στις διαμαρτυρίες με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Από την την Τρίτη οι συλλήψεις φοιτητών φτάνουν τις 36.

Η ανώτατη εκπαίδευση δεν γλίτωσε από τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις του Ερντογάν την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Κάθε άλλο μάλιστα: πολλοί πανεπιστημιακοί έμειναν χωρίς εργασία ή χωρίς προοπτικές και πήραν το δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό, ακόμη και στην Ελλάδα. Σοβαρά προβλήματα είχαν και χιλιάδες φοιτητές, πολλοί εκ των οποίων από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πήρε στα χέρια του και την εξουσία διορισμού πρυτάνεων, χωρίς να ζητείται η γνώμη των ιδρυμάτων για τα οποία προορίζονται. Καθόλου συμπτωματικό δεν είναι ότι από τους 27 που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια, οι 20 προέρχονται από το AKP.

Κατά κάποιο τρόπο, ο Ερντογάν είχε βάλει στο μάτι το Πανεπιστήμιο, το οποίο κατάφερε να «υποτάξει» διορίζοντας τον εκλεκτό του – εξάλλου τα αυταρχικά καθεστώτα και οι αυτόνομοι θεσμοί δεν μπορούν να συμβιώσουν, επισημαίνει ο Monde. Ενα μικρό «κάστρο» της δυτικοτραφούς ελίτ έπεσε.