Υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, σε προεκλογική εκδήλωση | REUTERS
Επικαιρότητα

Τουρκία: Οργή για την ακύρωση κούρδου υποψηφίου που κέρδισε στις δημοτικές εκλογές

Ο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν έλαβε το 55,51% των ψήφων στην πόλη Βαν, αλλά η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε τη νίκη του παρά το γεγονός ότι είχε εγκρίνει την υποψηφιότητά του. Διαδηλώσεις και συλλήψεις σε πολλές πόλεις
Protagon Team

Διαδηλώσεις έγιναν στη Σμύρνη και σε άλλες τουρκικές πόλεις την Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε ότι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας ακύρωσε την εκλογή του υποψηφίου του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, στην πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

O Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων και τον οποίο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο.

Το κόμμα του Ζεϊντάν έχει προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης των τουρκικών αρχών.

Στην περιοχή επικράτησε ένταση και στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από υποστηρικτές του εκλεγμένου δημάρχου σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν επίσης υπό κράτηση 89 ανθρώπους σε όλη τη χώρα επειδή συμμετείχαν σε αντίστοιχες διαδηλώσεις για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο ήρθε πρώτο στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής καταφέροντας ιστορικό πλήγμα στο AKP του Ερντογάν, καταδίκασε τη σχετική απόφαση και ζήτησε την ανάκλησή της.

O Αμπντουλάχ Ζεϊντάν εξελέγη βουλευτής από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.

Ενα χρόνο αργότερα, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για «βοήθεια σε παράνομη οργάνωση» και τρία χρόνια φυλάκιση για «προπαγάνδα υπέρ παράνομης οργάνωσης».

Η ποινή φυλάκισης του Ζεϊντάν ακυρώθηκε από το Ανώτατο Εφετείο και αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2022.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, με έγγραφο που κατέθεσε την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές, ισχυρίστηκε ότι ο Ζεϊντάν στερείται πολιτικών δικαιωμάτων λόγω της καταδίκης του, παρά το γεγονός ότι είχε κάνει προηγουμένως δεκτή την υποψηφιότητά του.

Το κόμμα του Ζεϊντάν ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε για την απόφαση μόνο μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Ενας νεκρός σε συγκρούσεις

Την ίδια στιγμή, ο αδελφός υποψηφίου της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του νεοεκλεγέντος δημάρχου του κυβερνώντος κόμματος σε μια κυρίως κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Υποστηρικτές του κόμματος του Ερντογάν συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA στον τομέα Περβάρι της Σιίρτ το βράδυ της Τρίτης.

Στην Περβάρι, ο υποψήφιος δήμαρχος του AKP κέρδισε με ποσοστό 52% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του DEVA ήρθε δεύτερος με ποσοστό 40%.

Το γραφείο του κυβερνήτη ανέφερε πως πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και ένας από αυτούς υπέκυψε στα τραύματά του. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του DEVA, Μεχμέτ Εμίν Εκμέν, ανακοίνωσε ότι ο άνθρωπος που πέθανε ήταν αδελφός του υποψηφίου του κόμματος.

Το DEVA ήταν ένα από τα έξι κόμματα στη συμμαχία που σχημάτισε η αντιπολίτευση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023, όταν ο Ερντογάν εξασφάλισε νέα πενταετή θητεία και η κυβερνητική συμμαχία, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό και έξι άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Σιίρτ, προσθέτοντας πως έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Περβάρι μέχρι το πρωί της Πέμπτης για λόγους ασφαλείας.

Τα επεισόδια θυμίζουν τις μαζικές αποπομπές φιλοκούρδων τοπικών αιρετών αξιωματούχων το 2019. Το φιλοκουρδικό κόμμα, που έφερε τότε την ονομασία HDP, είχε κερδίσει 65 δημαρχίες στις δημοτικές εκλογές του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση είχε αποπέμψει τους περισσότερους από τους δημάρχους αυτούς κατηγορώντας τους για σχέσεις με την τρομοκρατία.