Επικαιρότητα

Τουρκία: «Μία απόφαση κακή όσο το Brexit» η αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Οι αναλυτές προέβλεπαν ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας τη Δευτέρα, όταν θα άνοιγαν οι αγορές, κάνοντας λόγο για αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική του Ερντογάν και είχαν δίκιο
Protagon Team

Οι αναλυτές προέβλεπαν ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, όταν θα άνοιγαν οι αγορές τη Δευτέρα και επαληθεύτηκαν:

Δύο ημέρες μετά την αποπομπή  του τέταρτου μέσα σε δύο χρόνια διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε κατά 17% και πλέον, φθάνοντας κοντά στο ιστορικό της ναδίρ, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας.

Αναλυτές χαρακτήρισαν την απόφαση του τούρκου προέδρου να καρατομήσει τον Νάτζι Αμπάλ, μόλις πέντε μήνες μετά τον διορισμό του, «κακή όσο και το Brexit».

Οι ειδικοί περίμεναν ότι η λίρα θα σημειώσει ελεύθερη πτώση, τη Δευτέρα, καθώς η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας επλήγη σοβαρά για μία ακόμα φορά.

Ο Αμπάλ είχε κερδίσει τα εύσημα των αγορών για το έργο του από τότε που ανέλαβε, τον Νοέμβριο. Η τουρκική λίρα είχε στο μεταξύ ανακτήσει περί το 15% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

«Αυτή η απόφαση είναι σχεδόν τόσο κακή όσο και το Brexit. Είναι η χειρότερη απόφαση δημοσιονομικής πολιτικής που θυμάμαι στην τουρκική ιστορία. Οι αγορές θα πουν τη γνώμη τους τη Δευτέρα και η αντίδρασή τους θα είναι πολύ άσχημη», είπε στον Guardian ο Τιμ Ας, οικονομικός αναλυτής στην Bluebay Asset Management.

«Η απόφαση του Ερντογάν φανερώνει την αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Κρίσιαν Μάτζιο, από την λονδρέζικη TD Securities.

Η αποπομπή του Αμπάλ ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο (ανεπίσημα θεωρείται ακόμη μεγαλύτερος). Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Η Σέλβα Ντεμιράλπ, διευθύντρια στο φόρουμ οικονομικών ερευνών του πανεπιστημίου Koc της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει την οικονομία με πολιτική χαμηλών επιτοκίων, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι τα υψλά επιτόκια επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

«Ομως αυτή η προτεραιότητα έχει υψηλό ρίσκο να ασκήσει μεγάλη πίεση στη λίρα και να βλάψει την οικονομία ακόμα περισσότερο», τόνισε.