Ταλιμπάν πανηγυρίζουν τον έναν χρόνο εξουσίας τους επί των Αφγανών – σε όσους πολίτες αποπειράθηκαν να φύγουν από τη χώρα αλλά ατύχησαν επιφυλάσσουν ακόμη και τον θάνατο, λέει η Διεθνής Αμνηστία | REUTERS/Ali Khara
Επικαιρότητα

«Τουρκία και Ιράν σκοτώνουν Αφγανούς στα σύνορα»

Η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι επιχειρούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αναφέρει ότι οι ιρανοί και οι τούρκοι συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρ «όχι στον αέρα, αλλά στο ύψος των ματιών». Οσοι γλιτώνουν, συλλαμβάνονται και παραδίδονται στους Ταλιμπάν...
Protagon Team

Από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, πέρσι τον Αύγουστο, εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. Φυσικά, τα όμορα κράτη έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έτσι το πλήθος των Αφγανών που θέλει να φύγει επιχειρεί ηρωικές εξόδους από την πατρίδα, δηλαδή παράνομες εισόδους σε ξένες πατρίδες. Οι Αφγανοί αυτοί σέρνονται κάτω από συνοριακά συρματοπλέγματα, σκαρφαλώνουν στους εκεί υψωμένους φράχτες, σε τοίχους, κ.λπ.

Η Διεθνής Αμνηστία που ασχολείται με τέτοια θέματα δημοσιοποίησε έκθεση που διεκτραγωδεί 250 περιπτώσεις, «άμεσα τεκμηριωμένες», Αφγανών οι οποίοι εστάλησαν πίσω στην πατρίδα τους από την Τουρκία και το Ιράν, από δύο κράτη στα οποία είχαν εισέλθει παρανόμως. Τον Μάιο η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έστειλε πίσω στο Αφγανιστάν 6.805 υπηκόους του. Οι «επαναπροωθήσεις» αυτές γίνονται είτε διά ξηράς είτε αεροπορικώς. Οσοι Αφγανοί συλλαμβάνονται ως παράνομοι μετανάστες στην Τουρκία ή στο Ιράν κρατούνται σε ειδικά κέντρα απελάσεως μέχρι την ώρα του επαναπατρισμού τους.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε περιπτώσεις κακοποίησης Αφγανών στην Τουρκία και στο Ιράν και διατείνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι Αφγανοί δεν μπορούν να κάνουν καν ένα βήμα έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους. Και οι Ιρανοί και οι Τούρκοι συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρ. Μάλιστα «συχνά όχι στον αέρα, αλλά στο ύψος των ματιών»… Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας κατέγραψε αφηγήσεις Αφγανών που βεβαιώνουν ότι υπήρξαν νεκροί επί τόπου. Τους συγκεκριμένους βιαίους θανάτους Αφγανών από πυρά συνοριοφυλάκων η έκθεση τους χαρακτηρίζει «δολοφονίες» και ισχυρίζεται ότι «τεκμηριωμένες είναι έντεκα», ενώ πιστεύει ότι τελικά «είναι περισσότερες». Την εκτίμησή της αυτή τη στηρίζει σε μαρτυρίες Αφγανών που δηλώνουν συγγενείς των θυμάτων.

Οι Αφγανοί που μίλησαν στα στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας είπαν ότι προσπάθησαν να εξηγήσουν στους δεσμοφύλακές τους στην Τουρκία και στο Ιράν πως επιστροφή τους στο Αφγανιστάν σημαίνει «διώξεις ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όμως οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν. Ετσι όσοι επαναπροωθούνται «κινδυνεύουν να χάσουν και τη ζωή τους ακόμη».