Γνωστός και ως «ο Σόρος της Τουρκίας» για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση, ο Καβαλά βρισκόταν εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τουρκία: Ισόβια και από το Εφετείο στον Οσμάν Καβαλά

Η υπόθεση του επιχειρηματία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή κατά της Αγκυρας και εντάσεις στις σχέσεις της με δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η τουρκική Δικαιοσύνη δεν άλλαξε τη στάση της απέναντί του - Κάθειρξη 18 ετών στους επτά συγκατηγορουμένους
Protagon Team

Tην καταδίκη του τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης επικύρωσε την Τετάρτη Εφετείο της Κωνσταντινούπολης.

Γνωστός και ως «ο Σόρος της Τουρκίας» για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση, ο Καβαλά βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει στηρίξει πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των Κούρδων, καθώς και για την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.

Επιπλέον, οι δικαστές επέβαλαν στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών.

Ο 65χρονος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή φέρεται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί», το 2013. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους και κατήγγειλα την «πολιτική δίωξη» του Καβαλά.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στα τέλη Απριλίου και ο ίδιος κατήγγειλε ότι υποβάλλεται σε μια «δικαστική δολοφονία».

Η υπόθεσή του προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Αγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες, υπογράμμισε το ίδιο Μέσο. Ενδεικτικά, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε πολλές φορές την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. Είχε προηγηθεί η έκδοση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.