Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι το 1971, όταν το τουρκικό κράτος αποφάσισε να παύσει τη λειτουργία της | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εκπληξη στη Θεολογική Σχολή» η τουρκική εφημερίδα Karar υποστηρίζει ότι η Agkyra κινείται για το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971. «Θα ήθελα να δω ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» λέει ο τούρκος υπ. Παιδείας
Protagon Team

Την επαναλειτουργία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης φαίνεται πως εξετάζει η Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Γιουσούφ Τεκίν, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV. Ο τούρκος υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται εργασίες όσον αφορά τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, καθώς και ότι οι οποίες ενέργειες θα γίνουν με βάση την απόφαση που θα ληφθεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επισημάνσεις αυτές ήρθαν σε συνέχεια του σχετικού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας Karar, την ίδια ημέρα, και της επίσκεψης του ίδιου στη Σχολή την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Τεκίν τόνισε στο NTV ότι «υπάρχουν δύο διαστάσεις του γεγονότος. Η μία είναι η πολιτική διάσταση, η οποία καθορίστηκε από κοινού από τον πρόεδρο και τον επικεφαλής του υπουργείου που διαχειρίζεται την εξωτερική μας πολιτική. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτό το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν αυτοί και θα τις υλοποιήσουμε εμείς».

Ο ίδιος ο υπουργός, προσωπικά, είπε ότι θα ήθελε να δει «ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία, όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την εφαρμογή της κοσμικότητας».

Συνεχίζοντας, ο Γιουσούφ Τεκίν διευκρίνισε: «Αυτό που αναλογεί σε εμάς είναι αυτό που ζήτησε να κάνουμε ο πρόεδρός μας όταν πάρουμε την απόφασή μας για το θέμα αυτό. Μας ζήτησε να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με τις μεθόδους που μπορούμε να εργαστούμε και τι είδους διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να μιλήσω θέτοντας αυτή την επιφύλαξη. Εν τέλει δεν είμαι εγώ, ως υπουργός Εθνικής Παιδείας, αυτός που θα αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρόεδρός μας και οι αρμόδιες επιτροπές είναι αυτοί που θα πάρουν την απόφαση και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε».

Η επαναλειτουργία της Σχολής, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, εξετάζεται στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων» που προετοιμάζεται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, χωρίς όμως ακόμη να διευκρινίζεται το περιεχόμενό τους

Αναφερόμενος στο ιστορικό υπόβαθρο που επικαλείται η Τουρκία σε σχέση με το κλείσιμο της Θεολογική Σχολής, ο υπουργός Παιδείας είπε:

«Μιλάμε για ένα ίδρυμα που εκπαίδευε ιερείς για τις μειονότητες ορισμένων θρησκειών που ζούσαν στην οθωμανική γεωγραφία μετά το 1844. Αναμφίβολα το ζήτημα έχει διαφορετικές πολιτικές διαστάσεις στον χριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της Περεστρόικα, της Γκλάσνοστ, το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται στην Τουρκία, έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάνης και σύμφωνα με το Σύνταγμά μας οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων.

»Οταν εξετάζουμε όλα αυτά, υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά το πραξικόπημα –προνουντσιαμέντο– της 12ης Μαρτίου. Και στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρά μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Επομένως, το μέρος εκείνο έκλεισε βάση μιας ερμηνείας ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής».

Ο Γιουσούφ Τεκίν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, στις 29 Μαΐου: «Εμείς, με εντολή του προέδρου μας, πήγαμε να αναλύσουμε το τι μπορεί να γίνει σε νομική βάση και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί».

Καταλήγοντας, ο τούρκος υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι γίνονται εργασίες όσον αφορά τη δυνατότητά να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή και οι οποίες ενέργειες να γίνουν με βάση την απόφαση που θα ληφθεί από όσους διαχειρίζονται την εξωτερική πολιτική και τον πρόεδρο Ερντογάν. Συγκεκριμένα είπε:

«Αυτή τη στιγμή, ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ανοιχτό λύκειο, δηλαδή ένα ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργεί νόμιμα εκεί. Δεν υπάρχουν μαθητές, όμως είναι ανοιχτό. Οπως είπαμε, εμείς κάνουμε τις εργασίες μας όσον αφορά τη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως Θεολογική Σχολή, αλλά σε τελική ανάλυση η απόφαση θα ληφθεί από αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική και από τον πρόεδρο. Εχουμε καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί εκεί. Τώρα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απόφαση που θα ληφθεί».