206
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Τουρκία: Ακόμη χαμηλότερα η λίρα, έχει πέσει κάτω και από τις 15 ανά ευρώ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 21:21

Τουρκία: Ακόμη χαμηλότερα η λίρα, έχει πέσει κάτω και από τις 15 ανά ευρώ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 21:21

Ο Νοέμβριος έκλεισε για την τουρκική λίρα ακόμη χειρότερα από τον Οκτώβριο, που με τη σειρά του ήταν ακόμη χειρότερα από τον Σεπτέμβριο, δίνοντας νέα συνέχεια στο σίριαλ της συνεχούς πτώσης του νομίσματος, η οποία καταρρακώνει τα εισοδήματα και την ψυχολογία των πολιτών.

Την Τρίτη το τουρκικό εθνικό νόμισμα υποχώρησε ακόμη πιο χαμηλά και διαμορφώθηκε στις 13,4 λίρες το δολάριο και πάνω από τις 15 λίρες ανά ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της· μέσα σε μια ημέρα, σήμερα Τρίτη, η λίρα έχασε το 4% της αξίας της.

Καταστηματάρχες και πολίτες -όσοι τουλάχιστον έχουν τη δυνατότητα- μπροστά σε αυτό το φαινόμενο προτιμούν οι αγοραπωλησίες να γίνονται μόνο με «σκληρά» νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο. Καθώς όμως πολλοί έμποροι αγοράζουν με δολάρια, όλοι έχουν φτάσει στα οικονομικά όρια τους.

Αγαθά όπως το κρέας είναι σχεδόν πολυτελείας, ενώ, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, οι έμποροι έφτασαν στο σημείο να πωλούν κόκκαλα, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει ότι η οικονομικά ανορθόδοξη πολιτική που χαράσσει ο ίδιος είναι η ορθή. Εν τω μεταξύ, όμως, συνεχίζεται το ξήλωμα των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας με τελευταία την παραίτηση του προϊσταμένου της διεύθυνσης χρηματαγορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...