Οι στοίβες των σκουπιδιών στους δρόμους γέννησαν το πρόβλημα των τρωκτικών στη Νέα Υόρκη | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τουριστικό αξιοθέατο έγιναν οι αρουραίοι της Νέας Υόρκης!

Ανθρωποι ταξιδεύουν στο Μεγάλο Μήλο για να δουν ποντίκια εν δράσει. Το νοσηρό φαινόμενο έλαβε διαστάσεις στα σόσιαλ μίντια, οι ξεναγοί περιέλαβαν τις επιδρομές των τρωκτικών στις περιηγήσεις τους, επενέβη ο δήμος. Το πρόβλημα σχετίζεται με τις βρώμικες συνήθειες των εστιατορίων
Protagon Team

Η Νέα Υόρκη, εκτός από παγκόσμια πρωτεύουσα των μεταναστών, έδρα του διεθνούς τραπεζιτικού κεφαλαίου, γενέτειρα του Τραμπ, κ.λπ., είναι και τουριστικός προορισμός. Διότι έχει πολλά αξιοθέατα: ουρανοξύστες, το Αγαλμα της Ελευθερίας, το Σέντραλ Παρκ, την Τάιμς Σκουέαρ, κ.ά. Τη συνοδεύουν οι ποπ μύθοι του αμερικανικού ονείρου και της μποέμικης αλητείας, των εγκληματικών οργανώσεων, των γκέτο των μαύρων, των big deals και του επίφοβου μετρό, της βίας και του σεξ, αλλά και αυτός που αφορά την καλλιτεχνική πρωτοπορία ολόκληρης της Δύσης.

Ολα τα παραπάνω δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τα έχει ακουστά, αφού το Χόλιγουντ και η βιομηχανία δίσκων έχουν διασπείρει την «εικόνα» της στα πέρατα του κόσμου. Και τα διεθνή media, φυσικά. Τα τοπικά, δε, δηλαδή ο Τύπος και οι ιστοσελίδες των Δυτικών χωρών, αναμεταδίδουν και αναμασούν κάθε σχετική με τη Νέα Υόρκη πληροφορία, φωτογραφία, βίντεο, ώστε να μην αφήσουν ανενημέρωτο το κοινό τους για ό,τι συμβαίνει στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Ο βρετανικός Guardian έγραψε ότι τώρα τελευταία το Μεγάλο Μήλο προσελκύει και ένα ιδιαίτερο είδος επισκεπτών, αυτούς που ταξιδεύουν εκεί με σκοπό να χαζέψουν τους αρουραίους της πόλης ώστε να ευφρανθεί η ψυχή τους! Αυτοί οι μεταμοντέρνοι τουρίστες πηγαίνουν στο Σέντραλ Παρκ, στο Μανχάταν. Στήνουν καρτέρι. Και, μόλις δουν τα ποντίκια να τσιρίζουν βγαίνοντας από τις φωλιές για να κατευθυνθούν προς τα εστιατόρια απέναντι από το πάρκο, ξεσπούν σε επευφημίες!

Τέτοιο φαινόμενο (νοσηρό κατά πάσα έννοια) δεν θα έμενε ανεκμετάλλευτο από τους Νεοϋορκέζους. Το έντυπο New York Post έγραψε ότι οι λαϊφσταϊλίστες έσπευσαν να διατυμπανίσουν ότι το πρόβλημα της συγκέντρωσης αρουραίων στον αστικό ιστό είναι η νέα εμπειρία που πρέπει να αποκτήσει ο καθένας, η τελευταία τάση που πρέπει να βιώσει ώστε να είναι τρέντι. Ετσι οι… ποντικοφρενείς τουρίστες ζητούν οπωσδήποτε να δουν τα τρωκτικά επί το έργον, και οι ξεναγοί προσαρμόζονται αναγκαστικώς στις απαιτήσεις των πελατών.

Στα σόσιαλ μίντια δημιουργήθηκαν «ακόλουθοι» των ποντικών, αφού κάποιος Κένι Μπόλγουερκ ανέβασε βίντεο «ζωντανής ροής» με ποντίκια και αρουραίους από τη συνοικία Κουίνς. Ο τύπος εξήγησε στον Guardian πώς ο ίδιος ανακάλυψε την Αμερική: «Διάολε, αυτό είναι κακό! Οι διαβάτες κινούνται ανάμεσα σε τρωκτικά! Τρέχουν ανάμεσα στα πόδια των ανθρώπων! Υπάρχουν σωροί σκουπιδιών στα πεζοδρόμια…» Αυτό ήταν. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι συντονίστηκαν σε «ζωντανή μετάδοση» για να παρακολουθήσουν τους αρουραίους εν δράσει.

Leonardo Munoz/VIEWpress, Getty Images

Ο Μπόλγουερκ, κάτοικος Νέας Υόρκης από 2019, δήλωσε ότι σκοπός του ήταν η ανάδειξη του προβλήματος και η κινητοποίηση των υπηρεσιών μυοκτονίας, όχι το μπούγιο. Ωστόσο του την έπεσαν οι λάτρεις των αρουραίων με αιτήματα περί βιντεοσκόπησης των τρωκτικών. Το διέπραξε. Και κατόπιν οι τουρίστες τού ζήτησαν να συμμετέχουν και αυτοί στις βιντεοσκοπήσεις.  Λέει στον βρετανό ρεπόρτερ: «Τώρα έρχονται μαζί μου τουρίστες από διάφορα μέρη. Από το Πίτσμπουργκ, το Σεντ Λιούις, την Οκλαχόμα Σίτι, το Λος Αντζελες, ακόμη και από το Βανκούβερ του Καναδά. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν κοντά μεταξύ τους λόγω των ποντικών»!…

Οσον αφορά τις υπηρεσίες της πόλης, κινητοποιήθηκαν και αυτές. Ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς διόρισε υπεύθυνο για την πάταξη των τρωκτικών αξιωματούχο και ανακοίνωσε ότι υπήρξαν αποτελέσματα. Τον εφετινό Ιούνιο η θέαση τρωκτικών στους δρόμους μειώθηκε 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, είπε. Γίνονται επιδρομές συνεργείων εξοπλισμένων με ποντικοφάρμακα στις πιο επικίνδυνες περιοχές, ενώ τιμωρούνται με πρόστιμα όσες επιχειρήσεις ή όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων αμελούν για την εξολόθρευσή των ζώων που μεταδίδουν σοβαρότατα λοιμώδη νοσήματα.

Στη Νέα Υόρκη, υπάρχει μια πολύ κακή αλλά και επικίνδυνη συνήθεια στον χώρο της εστίασης. Οι λάντζες των διαφόρων εστιατορίων πετούν τα αποφάγια όχι σε κάδους, αλλά χύμα στον δρόμο, μέσα σε σακούλες. Πλέον κανένα μαγαζί δεν μπορεί να συνεχίσει στην πεπατημένη. Εισήχθησαν νέοι κανόνες περί υποχρεωτικής αγοράς και χρησιμοποίησης κάδων απορριμμάτων… «Οι δρόμοι μας, επιτέλους, θα καθαρίσουν» είπε ο δήμαρχος.

Παρά τις μυοκτονικές προσπάθειες του δήμου, υπάρχουν ακόμα πολλά τρωκτικά στη Νέα Υόρκη. Την ημέρα που μίλησε στον Guardian, o Μπόλγουερκ ασχολήθηκε με μία νέα εστία ποντικών στο Μανχάταν, δίπλα σε ένα φαστφουντάδικο.