Ταξιδιώτες που έφτασαν από το νότιο τμήμα της Αφρικής στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Eva Plevier
Επικαιρότητα

Τουλάχιστον πριν από 10 ημέρες είχε έρθει η μετάλλαξη Ομικρον στην Ευρώπη

Δύο περιστατικά της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, που βρέθηκαν σε δείγματα στην Ολλανδία, προηγούνται του συναγερμού της περασμένης εβδομάδας, ενώ στην Ιταλία βρέθηκαν θετικά δείγματα από τις 12 Νοεμβρίου
Protagon Team

Η μετάλλαξη Ομικρον στην Ευρώπη ήταν παρούσα πριν από τουλάχιστον 10 μέρες και, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ήδη να εξαπλώνεται στην Ολλανδία και άλλες χώρες, όπως γράφει ο Guardian.

«Βρήκαμε τη μετάλλαξη του κορονοϊού σε δύο δείγματα που είχαν ληφθεί στις 19 και 23 Νοεμβρίου», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας την Τρίτη. «Επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν επισκεφτεί το νότιο τμήμα της Αφρικής», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής στο Ιατρικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, τα κρούσματα της μετάλλαξης που έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα είναι 226, έχουν εντοπιστεί σε 20 χώρες, αλλά όχι στις ΗΠΑ.

Με τον φόβο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, η οποία στο μικροσκόπιο δείχνει πιο επικίνδυνη, 56 χώρες έχουν ήδη εκδώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, σε νέα οδηγία που εξέδωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προτρέπει τις χώρες να μην επιβάλουν κάθετα απαγορευτικά μέτρα για τα ταξίδια, αλλά να περιορίσουν όλους όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι άνω των 60 ετών, δηλαδή όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid-19.

Την ίδια στιγμή, το σενάριο ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού είχε φτάσει νωρίτερα στην Ευρώπη και ενδεχομένως να έχει ήδη εξαπλωθεί αρκετά σε κάποιες χώρες, ενισχύει και η ανίχνευση ενός ασθενούς από τις 12 Νοεμβρίου.

Στην Ιταλία, το πρώτο κρούσμα που βρέθηκε θετικό στην Ομικρον είχε ταξιδέψει από το Μαπούτο της Μοζαμβίκης έχοντας υποβληθεί σε τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό. Εφτασε στη Ρώμη στις 12 Νοεμβρίου και έκτοτε μετακινούνταν σε διάφορες περιοχές της χώρας, μέχρι που υπεβλήθη σε νέο τεστ που βγήκε θετικό.

Ο ΠΟΥ, πάντως, από την πλευρά του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφέροντας την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής που να δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Ομικρον. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, στέλεχος του οργανισμού ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα εμβόλια, απλώς να γίνουν μικρές προσαρμογές στα ήδη υπάρχοντα.

«Η Ομικρον δημιουργεί πανικό στις κοινωνίες, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα πολλά πράγματα για αυτή» έσπευσε να εξηγήσει ειδικός στην ενημέρωση του ΠΟΥ και πρόσθεσε ότι άμεσα χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον αποτελεί απόδειξη για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε, πρόσθεσαν οι ειδικοί, ενώ έμφαση δόθηκε και στο γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ εργάζονται με ειδικούς ανά τον κόσμο για να διευκρινιστεί η μεταδοτικότητα της παραλλαγής, αλλά και κατά πόσο οδηγεί σε σοβαρή νόσηση.