«Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε». Αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν ο «πολιτικός στόχος» των αγροτών όταν η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων, διά του κορυφαίου αγροτοσυνδικαλιστή και εκπρόσωπου του μπλόκου της Νίκαιας Βαγγέλη Μπούτα, είχε καταθέσει αίτημα την Τρίτη (χθες) στην Ενωση Συντακτών να της παραχωρηθεί αίθουσα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να δώσουν συνέντευξη Τύπου. Το αίτημα έκανε δεκτό η διοίκηση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων. Η συνέντευξη δόθηκε και οι αγρότες εξήγησαν «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί», με φόντο την επαπειλούμενη «κάθοδο των τρακτέρ» την Παρασκευή στην Αθήνα. Προηγήθηκαν όμως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, το πρωί της Τετάρτης.
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έστειλε μήνυμα στους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων». «Εχω δηλώσει επανειλημμένα ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι υπουργοί, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή διάλογο. Αρκεί να έρθουν σε διάλογο, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, κάλεσε τους αγρότες να αναλογιστούν και να συγκρίνουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν σήμερα για άλλους λόγους να εκμεταλλευτούν την αγωνία των αγροτών για ρυθμίσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη βελτίωση του εισοδήματός τους» είπε και πρόσθεσε: «Τους καλώ να σκεφτούν ποια είναι η πρόταση της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με ασφαλιστικές εισφορές, ενώ εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις των αγροτών». Παράλληλα, κάλεσε τους αγρότες να σκεφθούν «γιατί, άραγε, τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα τους αποθεώνουν, όταν μόλις λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν; Δεν τους αγάπησαν ξαφνικά. Συνδέονται με σκοπιμότητες, με την αγωνία τους να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια επιχειρήσεων ΜΜΕ, να μη συνεχιστεί ο έλεγχος με μεγαλοκαταθέτες σε λίστες του εξωτερικού».
Ποιες είναι οι αξιώσεις των αγροτών
Απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου, αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο». Αυτά οριοθετούν το πλέγμα των διεκδικήσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων η οποία ετοιμάζει το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.
Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής, Βαγγέλης Μπούτας, οι αγρότες προτίθενται να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα και ήδη, από την Τρίτη, αντιπροσωπεία τους έχει σειρά επαφών με μαζικούς φορείς, προκειμένου να συμπαραταχθούν στην κινητοποίηση των αγροτών. Επίσης, σημείωσε ότι την Τετάρτη αναμένεται, από τα αρμόδια υπουργεία, απάντηση στο αίτημά τους για κάθοδο 50 έως 100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα αποφασίσουν τα μπλόκα για το τι τελικά θα πράξουν.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Είναι μία συμβολική ενέργεια», είπε ο κ. Μπούτας, προσθέτοντας πως η κάθοδος και η παραμονή των αγροτών στην πρωτεύουσα «θα είναι περιφρουρημένη». Τόσο ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, όσο και ο Αλέξανδρος Κολιαβασίλης από το μπλόκο του Κορωπίου, κάλεσαν όλον τον αγροτικό κόσμο αλλά και τους άλλους κλάδους που πλήττονται να βουλιάξουν το Σύνταγμα ώστε η κυβέρνηση να υποχωρήσει.
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων δεν προτίθεται να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Μπούτας, πλέον, είναι «ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου και ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς». Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση του μπλόκου των Τεμπών και την πρόθεσή του να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Μπούτας απάντησε: «Δεν μας ακουμπά εάν ένα μπλόκο θα πάει να συζητήσει» και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω τα Τέμπη τι εκπροσωπούν».
Ο κ. Μπούτας το μεσημέρι της Τετάρτης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται στην πόλη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπούτας ανέφερε ότι οι αγρότες ζήτησαν από το δήμαρχο Αθηναίων «διευκολύνσεις και τις σχετικές άδειες, ώστε να είμαστε νομότυποι και στο πλαίσιο των κανόνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιδίωξή μας είναι να είναι μια ειρηνική κινητοποίηση και να μην υπάρξει η παραμικρή φθορά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί».
Αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ θα στηθούν στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στον Άλιμο, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, στον κόμβο Κατεχάκη, στο λιμάνι του Πειραιά με τελευταίο ανάχωμα στις στήλες Ολυμπίου Διός, αρχές Λεωφόρου Συγγρού
Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε «τον κ. Μπούτα διότι έκανε κάτι που, δυστυχώς, σπανίζει: να ενημερώσει το δήμαρχο της πόλης για το πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα γίνουν στο κέντρο της και αφορούν άμεσα τη λειτουργία της». Και δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση «ότι θα είναι μία ειρηνική κινητοποίηση και ότι δεν θα διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων». Ο δήμαρχος Αθηναίων, είπε, «θα κάνει ό,τι προβλέπεται σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να περιφρουρηθούν και παράλληλα να μη διαταραχθεί ούτε η λειτουργία της πόλης ούτε η ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι πλήττονται εξίσου από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση».
Εν τω μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγρότες και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να φωνάξουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το «μπλόκο» στους αγρότες
«Κανένα τρακτέρ στην Αθήνα». Πάνω σε αυτή τη φράση έχει στηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας για την πιθανότητα μετακίνησης αγροτικών μηχανημάτων προς την πρωτεύουσα την ερχόμενη Παρασκευή. Οκτώ αστυνομικά μπλόκα, σε τρεις ζώνες, θα εμποδίσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διέλευσης. Αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ θα στηθούν στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στον Άλιμο, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, στον κόμβο Κατεχάκη, στο λιμάνι του Πειραιά με τελευταίο ανάχωμα στις στήλες Ολυμπίου Διός, αρχές Λεωφόρου Συγγρού.
Για την αντιμετώπιση του συλλαλητηρίου των αγροτών θα διατεθεί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής. Τα λεωφορεία και ημιφορτηγά με τα οποία θα έρθουν στην πρωτεύουσα οι αγρότες θα σταθμεύονται στη Λ. Αθηνών και σε χώρο στο Φάληρο. Την Παρασκευή θα αυξηθούν τα αστυνομικά μέτρα και στα μπλόκα των αγροτών στην περιφέρεια, για την αποτροπή μετακίνησής τους σε επαρχιακές πόλεις.
Γιώργος Κατρούγκαλος: «Να ακούσουμε τις αντιπροτάσεις τους»
Παρ’ όλα αυτά, πάντως, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να φανεί διαλλακτική και ότι δεν κόβει τις γέφυρες επικοιωνίας με τους αγρότες. Σε αυτό το μήκος κύματος κυμάνθηκαν οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου που συνοψίζονται στο «θέλουμε να ακούσουμε τις αντιπροτάσεις των αγροτών». Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι βασική υποχρέωση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης είναι να βρίσκεται σε έναν συνεχή διάλογο με την κοινωνία.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γιώργο Βερνίκο, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αυτόν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα και σημείωσε: «Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός κάλεσε ξανά, για παράδειγμα, τους αγρότες να συζητήσουν μαζί μας, για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα δικαιότερες τις σκέψεις και τις προτάσεις που εμπεριέχονται στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Θεωρούμε ότι εξυπηρετούν την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη οι προτάσεις αυτές. Θέλουμε, όμως, να ακούσουμε και τις αντιπροτάσεις των αγροτών για κάθε πιθανή βελτίωση που μπορούν να έχουν».
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η κυβέρνηση έχει και δικές μας ιδέες για βελτιώσεις, και περιμένει να ακούσει και τις δικές τους. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει διάλογος, και για να γίνει διάλογος πρέπει να έρθουν στην πρόσκληση αυτήν που τους έχουμε απευθύνει και να συμμετέχουν», πρόσθεσε.