Τα αντιικά χάπια της MSD για τη λοίμωξη Covid-19 (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock
Επικαιρότητα

Τουλάχιστον 70 ασθενείς με Covid έχουν ξεκινήσει αγωγή με τα αντιικά χάπια

Κανονικά και δίχως προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία delivery των φαρμάκων για τον κορονοϊό στο σπίτι. Τα λαμβάνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αρκεί να ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση
Γιάννης Δεβετζόγλου

Τουλάχιστον 70 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μολνοπιραβίρη, το πειραματικό αντιικό χάπι της εταιρείας MSD (Merck στις ΗΠΑ).

Από τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, οι επιστήμονες της πενταμελούς επιτροπής δέχθηκαν δεκάδες αιτήματα από κάθε περιοχή της Ελλάδας, από γιατρούς που έκριναν ότι οι ασθενείς τους κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από τη λοίμωξη Covid-19 ή να χάσουν τη ζωή τους και πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη του φαρμάκου.

Μετά το αίτημα του γιατρού, οι ασθενείς μέσω των κωδικών τους Taxisnet, εισήλθαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και προχώρησαν σε αποδοχή της διαδικασίας με ηλεκτρονική υπογραφή, κάτι που απαιτείται, καθώς η θεραπεία δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ακολούθως, επικοινώνησαν με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους και παρήγγειλαν τα χάπια. Αφού επιβεβαιώθηκε η παραγγελία, έλαβαν τη συσκευασία μέσα σε 24 ώρες στο σπίτι τους με courier.

Το φάρμακο διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg και χορηγείται εντός πέντε ημερών από την ημέρα που θα γίνει η διάγνωση της Covid, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου.

Η ημερήσια χορηγούμενη δόση είναι στα 800 mg, δηλαδή τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Ακόμα κι αν ο ασθενής αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Η Ελλάδα έχει παραλάβει 10.000 συσκευασίες της μολνοπιραβίρης και αναμένονται επιπλέον 10.000 το επόμενο διάστημα. Οι γιατροί της επιτροπής που εμπλέκονται με την έγκριση των αιτήσεων, εκτιμούν ότι όταν το πρόγραμμα εξελιχθεί, θα χορηγούνται έως και 100 με 150 θεραπείες μολνοπιραβίρης ανά ημέρα.

Η αγωνία των ειδικών τώρα είναι οι εγκρίσεις να δίνονται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν όσο πιο άμεσα γίνεται τη θεραπεία τους.

Συγκεκριμένα, ο κύριος όγκος των αιτήσεων διεκπεραιώνεται καθημερινά το αργότερο έως τις 12.00 το μεσημέρι, ώστε οι ασθενείς να προλαβαίνουν να κάνουν τις παραγγελίες τους εντός του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (8.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.).

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ μεγάλης σημασίας, καθώς πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι χρόνοι, οι οποίοι καθιστούν το φάρμακο περισσότερο αποτελεσματικό.

Τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, στο SMS που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του, υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.

Παρακολούθηση ασθενών

Ο θεράπων ιατρός που κάνει τη συνταγογράφηση είναι υποχρεωμένος να καταχωρίζει τακτικά στο ηλεκτρονικό σύστημα την πορεία της υγείας τους ασθενούς. Η παρακολούθηση ολοκληρώνεται την 28η ημέρα από τη διάγνωση, και τότε ο γιατρός θα πρέπει να δηλώσει εάν ο ασθενής του έχει αναρρώσει πλήρως, εάν έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, αν έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ, ή αν χάσει τη ζωή του.

Οπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μολνοπιραβίρη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα. Οι πιο συχνές που έχουν εμφανιστεί στις κλινικές μελέτες, σε περισσότερα από ένα στα 100 άτομα, περιλαμβάνουν αίσθημα ζάλης και πονοκεφάλους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Το αντιικό φάρμακο δεν συνιστάται να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών, όσο διαρκεί η θεραπεία να λαμβάνεται αντισύλληψη, καθώς επίσης και για τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, ο θηλασμός δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία δόση. Κι αυτό διότι δεν είναι γνωστό εάν η δραστική ουσία περνά στο μητρικό γάλα. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες.

Τον Φεβρουάριο, πάντως, αναμένεται στη χώρα μας και δεύτερο αντιικό χάπι, αυτό της Pfizer, το οποίο έλαβε σύσταση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους από την ΕΜΑ (εδώ).