Τουλάχιστον προβληματισμό -αν όχι σοβαρή ανησυχία για τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης- προκάλεσαν όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια | REUTERS/Ognen Teofilovski
Επικαιρότητα

Τορπίλη Ντιμιτρόφ στη διαπραγμάτευση: Είμαστε «Μακεδόνες», μιλάμε «μακεδονικά»

Εμφαση σε θέματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ - «Λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν ζητηθεί αλλαγή σε εθνικότητα, γλώσσα και ταυτότητα»
Protagon Team

Χωρίς περιστροφές, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ξεκαθάρισε ενώπιον του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ότι το θέμα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας αποτελεί για τα Σκόπια «κόκκινη γραμμή».

«Λύση (στο όνομα) δεν πρόκειται να υπάρξει αν ζητηθεί αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε ο κ. Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω τη διαδικασία των συνομιλιών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Σέβομαι και καταλαβαίνω όσους πολίτες στην Ελλάδα ταυτίζονται με τη γεωγραφική περιοχή και την ιστορία της Μακεδονίας και δηλώνουν  Μακεδόνες, αλλά ούτε οι έλληνες γείτονές μας, ούτε κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα στο λαό της χώρας μου να λέγεται ‘Μακεδονικός’ και να μιλά τη ‘μακεδονική’ γλώσσα», από την ομάδα των αναγνωρισμένων, όπως είπε, σλαβικών γλωσσών.

Μετά από 25χρόνια τέλματος στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εκτίμησε ότι «όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης». «Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα και στις δύο κυβερνήσεις υπάρχει βούληση για τη διευθέτηση της διαφοράς της ονομασίας.

«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ για τις συζητήσεις που είχε με τον Μάθιου Νίμιτς, για να επιμείνει ωστόσο στο θέμα της γλώσσας που όπως επανέλαβε, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία και ορισμένοι με θυμό».

Πιο αισιόδοξος από ποτέ, δηλώνει ο Νίμιτς

Παρά τα όσα είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε αισιόδοξος: «Σήμερα είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», εκτίμησε ο κ. Νίμιτς.

Παράλληλα όμως, ο αμερικανός διπλωμάτης προειδοποίησε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα».

«Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε και εκτίμησε πως «θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα».

«Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης», κατέληξε στις δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.