Η Telegraph έχασε 600 εκατ. λίρες, όμως κράτησε κατάδικό της τον Μπόρις Τζόνσον | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τόρις: «Δεν θα πάρουν τις εφημερίδες μας ξένες κυβερνήσεις!»

Εθνοσωτήριο νόμο, ειδικά για τη μη πώληση της εφημερίδας Telegraph (αγαπημένου φύλλου του Μπόρις Τζόνσον), θα περάσουν οι Συντηρητικοί, κατά παράβαση των κανόνων της αγοράς - αν και βρέθηκαν επενδυτές να δώσουν για αυτήν 600 εκατ. λίρες
Protagon Team

Ο Μανσούρ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, εξέχουσα προσωπικότητα των Εμιράτων, είναι ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Σαουδάραβας Γιασίρ αλ Ρουθμαγιάν είναι το αφεντικό της Νιούκαστλ. Ο Ρώσος Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε την Τσέλσι προτού την πάρει ο αμερικανός μπίζνεσμαν Τοντ Μπόλι. Αμερικανική εταιρεία έχει αγοράσει τη Λίβερπουλ και ένας άλλος αμερικανός επιχειρηματίας την Αρσεναλ, κ.λπ. κ.λπ. Ομως κανένας (μα κανένας) ξένος δεν μπορεί να αγοράσει την… Telegraph. Γιατί άραγε; Μήπως τα βρετανικά media είναι υπεράνω καπιταλισμού, ελεύθερης αγοράς και παγκοσμιοποίησης; Ή, τάχα, είναι ατίμητα ως προϊόντα, «διαμαντάκια»;

Η Corriere della Sera μετέδωσε ότι η κυβέρνηση των Τόρις θέλει να προστατέψει διά νόμου τα παγκοσμίως φημισμένα για το κύρος τους έντυπα της Νήσου από τα ξένα κεφάλαια που ενδιαφέρονται για επενδύσεις. Οχι, λένε υπερηφάνως οι Τόρις, οι εφημερίδες και τα περιοδικά μας (που, εκτός των άλλων, υμνούν και τις Σίτι, Νιούκαστλ, Τσέλσι κ.λπ. για να πουλήσουν φύλλα) δεν θα καταλήξουν στα χέρια ξένων κυβερνήσεων.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Στίβεν Πάρκινσον, τόνισε στη Βουλή των Λόρδων ότι «η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της δημοκρατίας» και «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι η ελευθερία αυτή προστατεύεται από τον νόμο».

Η RedBird IMI, μια κοινοπραξία που σχηματίστηκε από έναν αμερικανικό επενδυτικό όμιλο και από τον προαναφερθέντα Αλ Ναχιάν των Εμιράτων, θέλει να αποκτήσει τον όμιλο που κατέχει τις Daily και Sunday Telegraph και το περιοδικό Spectator αντί 600 εκατ. λιρών, κίνηση που ενόχλησε πολλούς στο Νησί, αν και ουδείς υποπτεύεται ρατσιστικούς λόγους.

«Η πώληση σε αυτήν την κοινοπραξία θα διακυβεύσει σοβαρά την ανεξαρτησία του Τύπου στη χώρα» ήταν η πομπώδης φράση του Φρέιζερ Νέλσον, διευθυντή του Spectator. Ο ίδιος συνέχισε με ρητορικά, σχεδόν φιλοσοφικά ερωτήματα: «Ενας από τους κανόνες της δημοσιογραφίας είναι ότι για να βρεις την αλήθεια πρέπει να ακολουθήσεις τα χρήματα. Αν αυτά τα χρήματα προέρχονται από το Αμπου Ντάμπι και η εφημερίδα ανήκει στα Εμιράτα, πώς το κάνεις;»

Αν δεν τα ακολουθήσεις τα χρήματα, όμως, ενδέχεται να χάσεις, αν όχι τη δουλειά σου, τουλάχιστον 600 εκατ. λίρες.

Σε ανακοίνωσή της, η RedBird, διά της οποίας ξεδιπλώνεται η σοβαρή καπιταλιστική της προσέγγιση, υπογράμμισε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη από αυτή την εξέλιξη», μάλλον διότι αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα. «Οπως με όλες τις εξαγορές μας, νομίζαμε ότι και η ανάληψη του ομίλου ήταν μια καθαρά εμπορική συναλλαγή».