Η ασύλληπτη ανάπτυξη της τεχνολογίας άλλαξε ολόκληρους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Δημιούργησε έναν καινούργιο κόσμο στην κυριολεξία. Εφερε επανάσταση στις αστικές μεταφορές (Uber), στην ψυχαγωγία (Netflix), στον τουρισμό (Airbnb). Καιρός πλέον είναι η Big Tech να ανατρέψει τα δεδομένα και στο τραπεζικό σύστημα, στον κρισιμότερο τομέα για την οικονομία, όπως απέδειξε και η πρόσφατη παγκόσμια κρίση.
Με το θέμα ασχολείται το βρετανικό περιοδικό Economist, προβάλλοντάς το και ως κεντρικό στο εξώφυλλό του, της Πέμπτης 2 Μαΐου. Εκεί, στη σχετική εικονογράφηση, τα pixels «καταπίνουν» ταχύτατα το έκπληκτο γουρουνάκι-κουμπαρά. Η επανάσταση, γράφει, έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται με ένταση.
Στην Ασία οι άνθρωποι πληρώνουν μέσω smartphone ακόμα και την ελεημοσύνη τους προς τους αναξιοπαθούντες! Οι εφαρμογές για ηλεκτρονικές πληρωμές είναι καθημερινότητα, ένας εμπεδωμένος τρόπος ζωής για περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.
Στις ΗΠΑ οι πολίτες σε ποσοστό 49% χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική μέσω τηλεφωνικών συσκευών και πλέον αποτελούν την κρίσιμη μάζα, το μήλον της έριδος για τους γίγαντες της τεχνολογίας.
Ηδη η Apple παρουσίασε την πιστωτική κάρτα της σε συνεργασία με την Goldman Sachs, και το Facebook πρότεινε μία υπηρεσία που θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν εισιτήρια και να εξοφλούν λογαριασμούς.
Η όποια επιφυλακτικότητα των τραπεζιτών απέναντι στην τεχνολογική εισβολή θα καμφθεί από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει: σε κάθε περίπτωση θα καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο φιλικό για τον συναλλασσόμενο, πιο «ανοιχτό» στην κοινωνία ισχυρίζεται η έκδοση.
Ο Economist παραθέτει και τα ασιατικά παραδείγματα. Εκεί, γράφει, οι εφαρμογές πληρωμών συνοδεύονται από υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, συνομιλίας και κλήσης, υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν επιχειρήσεις όπως η Alibaba και η Tencent στην Κίνα και η Grab στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτά τα δίκτυα συνδέονται με τράπεζες, αλλά προσπαθούν να ελέγξουν τη σχέση των πελατών.
Ο ρυθμός των αλλαγών θα επιταχυνθεί. Τεχνικές εταιρείες που εμπιστεύονται οι άνθρωποι, όπως η Apple και το Amazon, είναι υποψήφιοι για την ανάπτυξη μεγάλων οικονομικών όπλων. Τα οφέλη από την τεχνολογική αλλαγή είναι πιθανό να είναι τεράστια. Τα κόστη θα πέφτουν, καθώς τα τραπεζικά υποκαταστήματα θα κλείνουν και θα συρρικνώνονται τα λειτουργικά έξοδα του κάθε ομίλου. Η απάτη θα εντοπίζεται ευκολότερα. Το χαμηλότερο κόστος και η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Και περισσότερες επιχειρήσεις με σύγχρονες, καλές ιδέες θα μπορούν να δανείζονται γρηγορότερα, ενισχύοντας την ανάπτυξη.
Η καινοτομία ωστόσο εγκυμονεί και κινδύνους. Το περιοδικό δίνει ιστορικά παραδείγματα. Η άφιξη της πιστωτικής κάρτας το 1950, γράφει, επέφερε επανάσταση στην κατανάλωση, αλλά παράλληλα πυροδότησε την κουλτούρα των καταναλωτικών δανείων.
Για να αξιοποιήσουν με ασφάλεια τα οφέλη της τεχνολογίας, οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στους καταναλωτές τον έλεγχο των δεδομένων τους, προστατεύοντας το απόρρητο και εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις να παρακρατούν πληροφορίες. Με δεδομένη την υποτονικότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης σήμερα, η επανάσταση των smartphones στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα προσφέρει έναν από τους καλύτερους τρόπους για την τόνωση της οικονομίας.