Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό φορά τη μάσκα του σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο | REUTERS/Patrick Doyle
Επικαιρότητα

Τοπικά lockdown, μέτρα και ετοιμασίες για δεύτερο κύμα κορονοϊού σε ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά

Η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να είναι για την ώρα τοπική, αλλά δεν παύει να ανησυχεί τους ειδικούς και τις κυβερνήσεις που σπεύδουν να επαναλάβουν τις προειδοποιήσεις τους
Protagon Team

Την πιθανότητα να επιστρέψουν σε μέτρα τοπικής εμβέλειας για τον περιορισμό του κορονοϊού, αλλά και την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζουν δυτικές χώρες.

Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, ήδη ακούγονται εκκλήσεις για αυξημένη προσοχή, ενώ πολιτικοί – ακόμη και σε πολύ υψηλό επίπεδο – μιλούν ανοιχτά για την πιθανότητα να τεθούν ξανά οι χώρες σε κατάσταση συναγερμού.

Τη Δευτέρα, η βρετανική κυβέρνηση, που ακόμη δεν έχει άρει πλήρως το lockdown σε ό,τι αφορά όλες τις δραστηριότητες, ανακοίνωσε ότι θα σκληρύνει τα μέτρα περιορισμού στο Λέστερ λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην πόλη. Είναι η πρώτη φορά  στη χώρα  που επιβάλλονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.

Το Λέστερ πρέπει να επανέλθει σε ένα αυστηρότερο lockdown γιατί το ποσοστό μόλυνσης της COVID-19 που καταγράφει είναι πολύ υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία, αλλά «με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων του Λέστερ».

Τα εμπορικά καταστήματα που δεν πωλούν βασικά είδη, τα οποία ξανάνοιξαν στα μέσα Ιουνίου στην Αγγλία, θα πρέπει να κλείσουν ξανά από αύριο, Τρίτη, και τα σχολεία από την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά θα επανεκτιμηθούν έπειτα από δύο εβδομάδες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στον Καναδά, η χώρα προετοιμάζεται για δεύτερο κύμα επιδημίας –ενδεχομένως το φθινόπωρο και μάλιστα «πολύ έντονο»- δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ζητώντας από τους συμπολίτες τους Καναδούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Η χώρα θα επενδύσει σε προστατευτικούς εξοπλισμούς και τεστ διάγνωσης προκειμένου να αντιδράσει γρήγορα και αποφασιστικά αν υπάρξει ξέσπασμα, είπε ακόμη. «Εάν δεν θέλουμε να διαγράψουμε όλη την πρόοδο που σημειώσαμε τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαι σε εγρήγορση ακόμη και σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας», συνέχισε.

Τα σύνορα μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21 Ιουλίου για όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Εκλεισαν στις 21 Μαρτίου, με εξαίρεση την μετακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων.

Αυτό γιατί στις ΗΠΑ τα μηνύματα εξακολουθούν να έρχονται ανησυχητικά από πολλές πλευρές.

Το Λος Άντζελες κατέγραψε τη Δευτέρα «ανησυχητικό» ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες με 2.903 νέες μολύνσεις Covid-19, ανέφεραν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας που προειδοποίησαν ότι τα νοσοκομεία μπορεί σύντομα να κατακλυστούν.

Η μεγαλούπολη στην Καλιφόρνια και οι γειτονικές κομητείες έχουν γίνει ένα νέο επίκεντρο της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού και οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία παρά την αυστηρή εντολή του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης της Αριζόνας Ντάγκ Ντούσεϊ διέταξε τη Δευτέρα το κλείσιμο μπαρ, νυχτερινών κέντρων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων και υδάτινων πάρκων για τουλάχιστον 30 ημέρες. Επίσης καθυστέρησε επίσης την έναρξη λειτουργίας των δημόσιων σχολείων έως τουλάχιστον τις 17 Αυγούστου.

Το Τέξας και η Φλόριντα διέταξαν το κλείσιμο όλων των μπαρ που άνοιξαν μόλις την Παρασκευή ενώ το Νιου Τζέρσεϊ και το Κάνσας επίσης λαμβάνουν νέα μέτρα

Οι παραλίες στην κομητεία Μπρόουαρντ της Φλόριντα και στην κομητεία Παλμ Μπιτς δεν θα ανοίξουν για το σαββατοκύριακο των διακοπών στις 3-5 Ιουλίου, προς απογοήτευση των κατοίκων που ήλπιζαν να γιορτάσουν εκεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας το Σάββατο 4 Ιουλίου. Η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο παραλιών για το σαββατοκύριακο των διακοπών.

Η Αριζόνα και η Τζόρτζια είναι μεταξύ των πολιτειών που ανέφεραν ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 15 αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ μολύνσεων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Τον Ιούνιο, 22 αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων, όπως η Αλάσκα, το Αρκάνσας, η Μοντάνα, το Νέο Μεξικό, η Βόρεια Καρολίνα, το Όρεγκον και η Γιούτα.