Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Τον Φεβρουάριο η πρώτη δόση του επιδόματος των €2.000 για τις γεννήσεις

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ακόμη ότι στο εξής όλα τα επιδόματα θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και ότι δεν θα περικοπεί κανένα
Protagon Team

Στο τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ για τις γεννήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ1, η υφυπουργός Εργασίας προανήγγειλε επίσης την κατάθεση τροπολογίας, ώστε το επίδομα παιδιού να καταστεί ακατάσχετο.

Αναλυτικότερα, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι το επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ, θα χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις.

Οπως είπε, η πρώτη δόση, ύψους 1.000 ευρώ, θα δίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη γέννησή του. Τόνισε δε ότι, την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, θα ψηφιστεί ο νόμος για το επίδομα γέννας, ενώ η υπουργική απόφαση, που καθορίζει τα επιμέρους χαρακτηριστικά του νόμου, είναι ήδη έτοιμη.

Τι θα γίνει τα επιδόματα

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, από εδώ και στο εξής, τα επιδόματα θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, με τη σταθερή ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων, τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, αλλά θα διευκολυνθεί και το έργο των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

Σχετικά με την επιδοματική πολιτική, η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν μειώνεται κανένα επίδομα, ενώ παράλληλα τίθενται πιο καθαρά κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός διευκρίνισε ότι πλέον διασυνδέονται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς και τα επιδόματα παιδιού και στέγασης, με τη σχολική φοίτηση των παιδιών. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο και μόνο τότε οι οικογένειές τους θα μπορούν να λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα» συμπλήρωσε η υφυπουργός Εργασίας.

Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι, σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή αν, για λόγους μαθησιακών δυσκολιών, πρέπει να επαναλάβει την ίδια χρονιά, το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται. «Σκοπός δεν είναι να κόψουμε τα επιδόματα, όπως διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά σκοπός είναι να προβούμε σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα και να δείξουμε ότι το κράτος κάνει ό,τι μπορεί, για να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο» εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου.