Το Αμστερνταμ με τα ωραία καφενεία και μπιστρό στάθηκε γρουσούζικο για τον κουτοπόνηρο υπάλληλο της Citibank | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τον απέλυσαν για διπλούς καφέδες και διπλές μακαρονάδες

Υπάλληλος της Citibank αποπέμφθηκε όταν ζήτησε να πληρώσει η τράπεζα σαν δικά του τα έξοδα φαγητού της συζύγου του και προσπάθησε να παραπλανήσει το λογιστήριο. Το σκεπτικό της σε βάρος του δικαστικής απόφασης
Protagon Team

Ο Σάμπολξ Φεκέτε, 48 ετών, πρώην ανώτερος αναλυτής της Citibank, απολύθηκε από την εργασία του επειδή σε τριήμερο επαγγελματικό ταξίδι του στο Αμστερνταμ, το 2022, πήρε μαζί του και τη γυναίκα του. Μα, είναι επαγγελματικό παράπτωμα αυτό;

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν χρέωσε στην εταιρεία του τους καφέδες, τα σάντουιτς και τις μακαρονάδες που κατανάλωσε εκείνη. Μόλις του κοινοποιήθηκε η απόλυση, ο Φεκέτε κινήθηκε δικαστικώς αλλά δεν δικαιώθηκε.

Ηταν υπάλληλος της Citibank από το 2015. Οταν υπέβαλε αίτημα είσπραξης των δαπανών που είχε κάνει στο Αμστερνταμ, ζήτησε περισσότερα από τα 100 ευρώ της ημερήσιας αποζημίωσης που του χορηγούσε η τράπεζα. Ετσι ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των αποδείξεών του.

Ο οξυδερκής ελεγκτής των εξόδων έγινε πολύ καχύποπτος όταν είδε ότι ο Φεκέτε στο Αμστερνταμ ήπιε δύο καφέδες για πρωινό και έφαγε δύο σάντουιτς.

Ο υπάλληλος απολογήθηκε γραπτώς: «Στο επαγγελματικό ταξίδι ήμουν μόνος μου και ήπια δύο καφέδες επειδή ήταν πολύ μικροί». Ο ελεγκτής επέμεινε: «Είσαι σίγουρος ότι αυτά καταναλώθηκαν από εσένα;» Ο Φεκέτε έστειλε ένα email λέγοντας ότι το δεύτερο σάντουιτς το πήρε μαζί του και το έφαγε αργότερα, αντί για γεύμα.

Υποψίες όμως δημιούργησαν και οι αποδείξεις κάποιου γεύματος. Ενα από τα μεσημέρια του στο Αμστερνταμ ο Φεκέτε έφαγε δύο πρώτα πιάτα. Και μακαρόνια με σάλτσα πέστο και μακαρόνια με σάλτσα κιμά.

Ρωτήθηκε και για αυτά τα πιάτα. Αρχικώς είπε ότι τα έφαγε ο ίδιος, αργότερα όμως παραδέχθηκε ότι τη μια μακαρονάδα την έφαγε η γυναίκα του. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2022 απολύθηκε για σοβαρό παράπτωμα: επειδή «παραβίασε την πολιτική διαχείρισης δαπανών της εταιρείας» και «είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της εσωτερικής έρευνας».

Το σκεπτικό της Δικαιοσύνης, στην οποία κατέφυγε ο υπάλληλος αλλά δεν δικαιώθηκε, ήταν σαφές: τα χρηματικά ποσά, λέει, δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην απόλυσή του, αυτό που μέτρησε ήταν η προσπάθεια εξαπάτησης της τράπεζας…