Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα σχόλια που αναρτούν στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Το ίδιο ισχύει και για τα σωματεία, με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και τις ενώσεις των γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), να έχουν εκδηλώσει χλιαρές αντιδράσεις, ενώ στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης δεν είναι λίγοι αυτοί που τάσσονται υπέρ του μέτρου, διαβλέποντας ότι οι νέες ρυθμίσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τις ετήσιες απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ.
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που δίνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να ασκούν παράλληλα με τα νοσοκομειακά τους καθήκοντα και ιδιωτικό έργο.
Το νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω σε παγιωμένες καταστάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δημιουργεί εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων.
Ωστόσο, αρκετοί είναι και αυτοί που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως θα χαθεί εύκολα το μέτρο και πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί θα καταχραστούν τις νέες δυνατότητες για ιδιωτικό έργο.
Μετά τις αντιδράσεις και τη συλλογή και επεξεργασία των σχολίων από τη δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου επαναδιατυπώνεται σε βασικά του άρθρα και αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
Μία ρύθμιση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και σε «γαλάζιους» γιατρούς, είναι αυτή που αφορά το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, _ κάτι που, σύμφωνα με πηγές του Protagon, αναμένεται να αλλάξει.
Συγκεκριμένα, οι πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα κάνει αλλαγές το άρθρο 10, ώστε να μην έχουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες.
Οι αλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως για να αποφευχθούν περαιτέρω αντιδράσεις καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Το σχέδιο είναι να εφαρμοσθεί πιλοτικά η δυνατότητα για ιδιωτικό έργο μόνο για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε οι γιατροί να έχουν κίνητρο να συνεργαστούν με τα δημόσια νοσοκομεία.
Σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά δηλαδή αναισθησιολόγους, ακτινοδιαγνώστες και νεφρολόγους. Εάν διαπιστωθεί ότι κυλά καλά η διπλή απασχόληση για τους γιατρούς αυτούς και δεν δημιουργούνται προβλήματα, τότε δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί για όλο το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Αυτό βέβαια θα γίνει σίγουρα μετά τις εκλογές.
Ταυτόχρονα η διπλή εργασία θα είναι δυνατή ειδικά σε θέσεις που είναι άγονες, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν καλυφθεί.
Οσοι γιατροί έχουν τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα έχουν και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς, αφού θα πάψουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.