O Τομά Πικετί, ένθερμος υποστηρικτής του Νέου Λαϊκού Μετώπου που διεκδικεί τη νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας | CreativeProtagon / Shutterstock / Reuters
Επικαιρότητα

Τομά Πικετί: «Αγορές μη φοβάστε, έρχονται οι Αριστεροί!»

Ο γάλλος οικονομολόγος αποφάσισε να στηρίξει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, εκλογικό συμπίλημα που θέλει να φράξει την πορεία της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία. Δήλωσε ότι ο «μακρονισμός» πέθανε και ότι στην πατρίδα του αναβιώνει η σύγκρουση Δεξιάς-Αριστεράς
Protagon Team

«Οι αγορές θα ήθελαν για πάντα τον Μακρόν στην εξουσία, μάλιστα χωρίς να διενεργούνται καν εκλογές. Ομως ο ‘‘μακρονισμός’’ κατέρρευσε [στις ευρωεκλογές] και έτσι άνοιξε ο δρόμος για έναν διπολισμό Δεξιάς-Αριστεράς». Η παραπάνω εκτίμηση για τη γαλλική πολιτική σκηνή του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος χρεώνεται ή πιστώνεται (οι αγορές, φυσικά, θα κρίνουν…) στον οικονομολόγο Τομά Πικετί.

Ο Πικετί μίλησε στην Corriere della Sera και δεν δίστασε να υποσχεθεί εμμέσως στις προαναφερθείσες από τον ίδιο διεθνείς αγορές ότι το «αριστερό μπλοκ» (των σοσιαλιστών, κομμουνιστών, αριστεριστών και οικολόγων), το οποίο δημιουργήθηκε για να συγκρατήσει το «δεξιό μπλοκ» (των Λεπέν και Σία), δεν θα τις στενοχωρήσει: «Οι αγορές πρέπει να καταλάβουν ότι το αριστερό μπλοκ είναι καλύτερα εξοπλισμένο για το μέλλον εν συγκρίσει με το εθνοφιλελεύθερο μπλοκ». Αλλά επειδή πολλά μπλοκ μαζεύτηκαν μέσα σε λίγες αράδες, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο 53χρονος οικονομολόγος εντοπίστηκε από το μιλανέζικο μέσο στα παρισινά προάστια λίγο προτού σκαρφαλώσει σε προεκλογικό «μπαλκόνι» για χατίρι του Νέου Λαϊκού Μετώπου το οποίο υποστηρίζει, όπως είπε, μετά θέρμης. Αυτό είναι το «αριστερό μπλοκ». Και η δημιουργία του αποσκοπεί, πέρα από το να καταστεί φραγμός στο «δεξιό μπλοκ» της Λεπέν, των Républicains και του κόμματος του Ερίκ Ζεμούρ, και στην… απαλλοτρίωση κεντρώων ψήφων, αφού ο μακαρίτης «μακρονισμός» έπεσε καθώς «δεν είχε πλατιά κοινωνική βάση για να κυβερνήσει τη χώρα με διαρκή τρόπο».

Στο «δεξιό μπλοκ» ο Πικετί καταλόγισε τα συνήθη, «αντιισλαμισμό», «αντιμεταναστευτισμό», «εθνοκεντρισμό», αλλά και μία ιδιότητα που επινόησε ο ίδιος και ονόμασε «εθνοφιλελευθερισμό». Αυτή υποτίθεται ότι πρεσβεύει τη «μη φορολόγηση» και επιπροσθέτως είναι «αντικοινωνική». Αντιθέτως, το «αριστερό μπλοκ» διατυμπανίζει «μια πλατφόρμα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης», ενώ «επενδύει στο οικολογικό κράτος προνοίας». Ο ίδιος πιστεύει ότι το μείζον στις πρόωρες εκλογές είναι να κερδίσει το «αριστερό μπλοκ» και συνεπώς «να έχει μια σχετική πλειοψηφία».

Στο κρίσιμο ερώτημα της Corriere, για την ετερογένεια των παρατάξεων που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο Πικετί απάντησε ότι όλοι οι καλοί χωράνε, και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο σοσιαλδημοκράτης Ραφαέλ Γκλικσμάν και ο αριστεριστής Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Υπάρχουν οι αντιθέσεις, όμως υπάρχει και συνοχή μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο ‘‘εθνοφιλελεύθερο μπλοκ’’. Το ξέρουν και οι ψηφοφόροι της Λεπέν αυτό, έτσι σε αυτές τις εκλογές πιστεύω ότι θα αποστασιοποιηθούν ακριβώς λόγω της φιλελεύθερης και αντικοινωνικής στροφής του κόμματός της».

Για το οικονομικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου ο Πικετί είπε ότι είναι βιώσιμο και ότι «επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία είναι κρίσιμη για το μέλλον». Καθησύχασε, δε, τις διεθνείς αγορές, όπως προείπαμε, και προσπάθησε να τις καλοπιάσει σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου.