Η πανέμορφη Χώρα της Αστυπάλαιας με το μεσαιωνικό κάστρο | Shutterstock
Επικαιρότητα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος για το mega-hotel στην Αστυπάλαια

Πηγές του υπουργείου, απαντώντας σε άρθρο γνώμης του Protagon για την κατασκευή τεράστιου ξενοδοχείου με δύο κεντρικές μονάδες και 250 βίλες σε έκταση που υπερβαίνει τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, σημειώνουν ότι έχει δοθεί προέγκριση και όχι έγκριση...
Protagon Team

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή άρθρο γνώμης του Protagon που σχολιάζει τις πληροφορίες σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για τη δρομολόγηση της κατασκευής ενός mega ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αστυπάλαια με δύο κεντρικές μονάδες και 250 βίλες (κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και σε έκταση που υπερβαίνει τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού), ανέφεραν ότι έχει δοθεί «προέγκριση, και όχι έγκριση».

Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος προς το Protagon:

«Σχετικά με δημοσίευμα για την «έγκριση τουριστικού χωριού στην Αστυπάλαια», πηγές του ΥΠΕΝ διευκρινίζουν ότι το εν λόγω εγχείρημα έλαβε προέγκριση και όχι έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

»Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ένας επενδυτής καταθέτει ένα φάκελο με πληρότητα –με όσα ορίζονται για την προέγκριση– και υπάρχει θετική εισήγηση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν δικαιούται να αρνηθεί να το εξετάσει. Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά για την προέγκριση είναι πολύ συγκεκριμένα και ο νόμος 4447/16 τα προβλέπει για να υπάρχει μια πρώτη ενημέρωση της Πολιτείας για την πρόθεση ενός επενδυτή να κάνει μελέτες.

»Για την αποφυγή πρόωρων συμπερασμάτων, επισημαίνεται ότι έπονται οι απαραίτητες μελέτες, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με την αντίστοιχη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατόπιν εκ νέου εξέταση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με τη ΣΜΠΕ, η έγκριση του project από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στη συνέχεια ο έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ.

»Υπενθυμίζεται ότι για την Αστυπάλαια –όπως και για το 80% της Επικράτειας της χώρας– συντάσσεται Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο, συν τοις άλλοις, θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί, δεδομένο που τέθηκε και στον Δήμαρχο της Αστυπάλαιας, που εκλήθη στο ΚΕΥΠΟΘΑ για να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται ως διαδικασία. Το ΥΠΕΝ απαρέγκλιτα προασπίζεται το φυσικό και δομημένο Περιβάλλον, την Iστορία και τον χαρακτήρα κάθε γωνιάς της χώρας μας».

Οι παραπάνω διευκρινίσεις από πλευράς του υπουργείου δεν απαντούν ωστόσο στο βασικό ζήτημα: στο αν θα προχωρήσει το εν λόγω mega κατασκευαστικό έργο στο νησί της Αστυπάλαιας που μπορεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του.