Το Σολφατάρα είναι ένας ρηχός ηφαιστειακός κρατήρας με ατμούς από θειώδες αναθυμιάσεις στα Φλεγραία Πεδία, κοντά στη Νάπολη | Shutterstock
Επικαιρότητα

Το υπερηφαίστειο που τρομάζει τη Νάπολη

Το Campi Flegrei σχηματίστηκε στον κόλπο της Νάπολης πριν από 40 χιλιάδες έτη και ήταν σιωπηλό για 500 χρόνια. Παρουσιάζει σημάδια αφύπνισης προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες που παρακολουθούν την περιοχή
Protagon Team

Απέναντι ακριβώς από τον Βεζούβιο στην άλλη πλευρά του κόλπου της Νάπολης βρίσκεται ένα υπερηφαίστειο που σχηματίστηκε πριν από 40 χιλιάδες έτη.

Το Campi Flegrei (Φλεγραία Πεδία) είναι μια μεγάλη ηφαιστειακή περιοχή που βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης που θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Η 13 χιλιομέτρων καλντέρα εκτείνεται κυρίως υποβρύχια και έχει 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα.

Σχηματίστηκε πριν από περίπου 40 χιλιάδες έτη εκτοξεύοντας στην ατμόσφαιρα δεκάδες κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, βράχων και λάβας. Μάλιστα αναπτύχθηκε μια θεωρία σύμφωνα με την οποία η έκρηξη προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις (κλιματικές και άλλες αλλαγές) οι οποίες ανάμεσα στα άλλα οδήγησαν στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ. Η τελευταία έκρηξη του Campi Flegrei έλαβε χώρα πίσω στο 1538. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό για διάστημα οκτώ ημερών και είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός νέου λόφου, το Monte Nuovo.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής Ιταλούς και Γάλλους επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη Μπολόνια πραγματοποίησε γεωτρήσεις και σειρά άλλων μελετών στο Campi Flegrei. Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές αναφέρουν ότι «σε σχέση με διάφορες ήσυχες μέχρι σήμερα καλντέρες ανά τον κόσμο το Campi Flegrei παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα τα πιο σαφή σημάδια αναταραχής».

Χάρτης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης. Αριστερά με το έντονο κόκκινο περίγραμμα η περιοχή Campi Flegrei, με το «ανήσυχο» υπερηφαίστειο…

Η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει ένα ορισμένο όριο πέρα από το οποίο το μάγμα θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση των υγρών και αερίων σε αυξημένο ρυθμό. «Υδροθερμικοί βράχοι, εάν θερμανθούν, μπορεί τελικά να χάσουν τη μηχανική αντοχή τους, προκαλώντας επιτάχυνση προς κρίσιμες συνθήκες» αναφέρει ο Τζιοβάνι Τσιοντίνι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης του ηφαιστείου η περιοχή της Νάπολης συνολικά κινδυνεύει άμεσα αλλά ανάλογα με το μέγεθος της έκρηξης οι επιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και άλλες περιοχές της Ιταλίας και της Ευρώπης.