Ο κόσμος όλος –και το Ισραήλ ιδιαίτερα– αναρωτιέται ακόμη πώς κατάφερε η Χαμάς να κρατήσει κρυφά τα σχέδιά της για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οπως φαίνεται από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ακόμη και οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην επίθεση δεν γνώριζαν για αυτήν, παρά μόνο τη στιγμή που ξεκίνησε…
Στις 4 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, όλοι οι άντρες που εκπαιδεύονταν τακτικά από τη Χαμάς έλαβαν μια διαταγή: ακόμη και αν δεν είχαν σκοπό να πάνε στην πρωινή προσευχή στα τζαμιά τους, θα έπρεπε να προσευχηθούν κάπου. Μια ώρα αργότερα, η δεύτερη διαταγή άρχισε να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα: Μαζέψτε τα όπλα και τα πυρομαχικά σας και πηγαίνετε σε συγκεκριμένα σημεία συνάντησης.
Οι άντρες υπάκουσαν στις εντολές, αν και κανείς τους δεν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί. Η πιο φιλόδοξη επιχείρηση της Χαμάς από το 2007 ήταν ακόμη μυστική. Τα σχέδια ήξεραν μόνο ελάχιστοι σκληροπυρηνικοί στην ηγεσία της. Οι άντρες που θα τα εκτελούσαν, δεν είχαν ιδέαν τι θα συνέβαινε. Ούτε και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
Η Χαμάς κατάφερε να κρατήσει μυστική την επιχείρηση με έναν πολύ απλό τρόπο: Τα πάντα γίνονταν «στο μιλητό». Ακόμη και οι τελικές οδηγίες στους χιλιάδες ενόπλους που βρίσκονταν διασκορπισμένοι στη Γάζα μεταδόθηκαν «στόμα με στόμα». Κι αυτό ήταν ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να ξεγελαστεί ίσως το πιο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης στον κόσμο, αυτό του Ισραήλ.
Οι οδηγίες δόθηκαν πρώτα στους διοικητές των «μεραρχιών». Καθεμία αποτελείται από περίπου 100 άντρες. Από αυτούς πέρασαν στους διοικητές των λόχων, που αποτελούνται από 20-30 άντρες. Εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους άντρες τους και τα νέα διαδόθηκαν σαν αστραπή σε όλη τη Γάζα, σε όλους εκείνους που επί μήνες εκπαιδεύονταν δύο φορές την εβδομάδα σε μυστικές τοποθεσίες στον θύλακα.
Οταν οι άντρες συγκεντρώθηκαν στα σημεία που τους είπαν, τους δόθηκαν πυρομαχικά και κάθε είδους όπλα, από ολμοβόλα ως οπλοπολυβόλα και τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών. Κάποιοι από αυτούς είχαν εκπαιδευτεί με αυτά τους προηγούμενους μήνες.
Οι τελευταίες οδηγίες δόθηκαν στις 6 το πρωί και ήταν γραπτές: Οι άντρες θα έβγαιναν από σημεία του φράχτη που θα είχαν προηγουμένως γκρεμιστεί με εκρήξεις και θα επιτίθεντο σε ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες στην άλλη πλευρά.
Τα όσα συνέβησαν εκείνο το πρωί έχουν γίνει πλέον γνωστά από πολλές διαφορετικές πηγές, τόσο του ισραηλινού στρατού όσο και της ίδιας της Χαμάς, περιγράφει το ρεπορτάζ του Guardian. Αν και οι λεπτομέρειες είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό το σενάριο είναι το πιο πιθανό. Ενα σενάριο που δείχνει την κλίμακα των προετοιμασιών και του σχεδιασμού, αλλά εξηγεί και την αποτυχία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας να προλάβουν αυτό που συνέβη.
Από τον φράχτη βγήκαν περίπου 3.000 άντρες, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, μια οργάνωση ανεξάρτητη από τη Χαμάς. Οι άντρες αυτοί δεν γνώριζαν για την επίθεση, αλλά συμμετείχαν σε αυτήν μόλις είδαν να πέφτουν τμήματα του φράχτη. Αρκετοί πολίτες βγήκαν επίσης από τη Γάζα μέσα στο γενικευμένο χάος που ακολούθησε.
Οι γραπτές οδηγίες πιστεύεται ότι δόθηκαν στους άντρες από δύο ανθρώπους: Τον Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα και τον Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, Αλ-Κασάμ, και των επίλεκτων μονάδων Νούκμπα.
Κάθε μονάδα είχε διαφορετικό στρατιωτικό στόχο. Οι διαταγές τους περιλάμβαναν και χάρτες που τους έδιναν πληροφορίες για τις ισραηλινές αμυντικές γραμμές. Οι πληροφορίες αυτές είχαν αντληθεί από ανθρώπους που εργάζονταν στο Ισραήλ. Το μουσικό πάρτι, στο οποίο πέθαναν 260 άνθρωποι, πιστεύεται ότι δεν ήταν ανάμεσα στους αρχικούς στόχους.
Συνολικά οι στόχοι ήταν τρεις. Η πρώτη ομάδα πήρε διαταγές να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ γύρω από τη Γάζα ή να επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες στα σπίτια τους. Η ίδια η Χαμάς αποδίδει τις φρικαλεότητες που συνέβησαν σε… «αμάχους» της Γάζας που ακολούθησαν τους ενόπλους. Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα την ανάκριση ενός αιχμαλώτου, ο οποίος λέει ότι η αποστολή τους ήταν να σκοτώσουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και περιγράφει πώς πυροβολούσαν παιδιά.
Αλλες μονάδες είχαν διαταγές να υπερασπιστούν συγκεκριμένα σημεία απέναντι στις δυνάμεις του Ισραήλ όταν αυτές θα έφταναν. Καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν ήταν αποστολή αυτοκτονίας, καθώς ο θάνατος των αντρών της Χαμάς δεν ήταν προαπαιτούμενο, όπως συμβαίνει κάποιες φορές σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.
Μια τρίτη ομάδα είχε επιφορτιστεί με τη «συλλογή» ομήρων. Επρεπε να πιάσουν όσο περισσότερους μπορούσαν και να τους φέρουν στη Γάζα, όπου άλλοι άντρες τους παραλάμβαναν και τους οδηγούσαν στο σύμπλεγμα των τούνελ κάτω από την πόλη. Εκεί πιστεύεται ότι κρατούνται ως σήμερα 240 άνθρωποι, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά. Τέσσερις από αυτούς έχουν απελευθερωθεί.
Οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς, που δεν βρίσκεται στη Γάζα, δεν είχε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, όπως δεν τις ήξεραν και οι υποστηρικτές της οργάνωσης στο Ιράν. Ο κύκλος όσων γνώριζαν ήταν πάρα πολύ στενός.
Οι προετοιμασίες της Χαμάς για την επίθεση ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, ύστερα από εφόδους της ισραηλινής αστυνομίας στο τζαμί αλ-Ακτσά στην Ιερουσαλήμ, το τρίτο πιο ιερό μέρος του Ισλάμ. Ολο αυτό το διάστημα, η Χαμάς είχε πείσει το Ισραήλ ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η οικονομική ανάπτυξη της Γάζας.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένας από τους στόχους της 7ης Οκτωβρίου ήταν να σταματήσουν οι προσπάθειες προσέγγισης του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία. Η Χαμάς φαίνεται να ήθελε επίσης να υπονομεύσει περαιτέρω την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη και να προκαλέσει μια αντίδραση του Ισραήλ, η οποία θα κινητοποιούσε τους υποστηρικτές της και εκτός της Γάζας.
Πέντε μέρες μετά την επίθεση, ένας από τους ηγέτες της Χαμάς είπε ότι ήταν «προληπτικό χτύπημα», καθώς η οργάνωση είχε μάθει ότι το Ισραήλ ετοίμαζε μαζική επίθεση εναντίον του θύλακα.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Χαμάς εξεπλάγη από τον βαθμό επιτυχίας της επιχείρησης. Η καθυστέρηση των ισραηλινών δυνάμεων επέτρεψε σε ορισμένες μονάδες να πραγματοποιήσουν πολλαπλά δρομολόγια μέσα στο Ισραήλ από τη Γάζα για να φέρουν πίσω περισσότερους ομήρους, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ορισμένοι από τους «αμάχους» που πέρασαν στο Ισραήλ πήραν επίσης ομήρους, περιπλέκοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς.
Η Χαμάς εξόπλισε τους επιτιθέμενους με κάμερες GoPro για να τραβήξουν βίντεο από την επίθεση. Ενα μοντάζ από τέτοιου είδους πλάνα, που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς, δείχνει τρομαγμένους ανθρώπους να εκλιπαρούν για τη ζωή τους και έναν σκύλο να πυροβολείται. Η δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων στα επίσημα κανάλια της Χαμάς υποδηλώνει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν τουλάχιστον εν μέρει προπαγανδιστική, πιστεύουν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Χαμάς ήλπιζε να κρατήσει εδάφη ή να πυροδοτήσει μια ευρύτερη εξέγερση, αν και ορισμένοι από τους άντρες της κλήθηκαν να πολεμήσουν μέχρι το τέλος. Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός παραδόθηκε. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν λένε πόσοι, μόνο ότι αυτοί οι αιχμάλωτοι είναι μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών.