Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζούλια Ρόμπερτς πρωτοστατούν στη συγκέντρωση χρημάτων για την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν | REUTERS / SHUTTERSTOCK
Επικαιρότητα

Το Χόλιγουντ βοηθάει ή βλάπτει τον Μπάιντεν στην κούρσα επανεκλογής;

Διαχρονικά, οι αστέρες του Χόλιγουντ δεν πρωταγωνιστούν μόνον στις ταινίες αλλά και στις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων προέδρων. Φαίνεται πως τα καταφέρνουν με την συγκέντρωση χρημάτων, αλλά επηρεάζουν άραγε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους;
Protagon Team

O Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζούλια Ρόμπερτς έχουν συμπρωταγωνιστήσει σε διάφορες ταινίες, στις οποίες κατά κανόνα, αναλάμβαναν από κοινού διάφορες δύσκολες αποστολές. Το Σάββατο 15 Ιουνίου, θα βρεθούν και πάλι μαζί, στο Λος Αντζελες, για μια αποστολή που ίσως αποδειχθεί εξίσου δύσκολη: να συγκεντρώσουν εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν έναν 80χρονο άνδρα να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στον έρανο του Χόλιγουντ, για την εκστρατεία επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν, θα εμφανιστεί επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα, σε δεύτερο ρόλο. Το επιτελείο του Μπάιντεν είπε ότι εκτός από την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Peacock Theatre, οι δύο ηθοποιοί θα συμμετάσχουν επίσης σε έναν διαγωνισμό που θα μεταδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα συνεργαστούν με τους δωρητές και θα προσελκύσουν άλλα μέλη της ελίτ του Χόλιγουντ.

Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει και κάποιου είδους τεστ, όπως γράφουν οι Times, για να φανεί τελικά εάν οι αστέρες του Χόλιγουντ επηρεάζουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Οι πολιτικοί επιστήμονες, δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα, αν και το «τρικ» έχει δοκιμαστεί ξανά και ξανά.

Ο Φράνκ Σινάτρα υποστήριξε ανοιχτά τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ και ήταν η πρώτη φορά που η υποστήριξη ενός αστέρα προς έναν πολιτικό πήρε τόση δημοσιότητα. Ο Μαρκ Χάρβεϊ, συγγραφέας του βιβλίου Celebrity Influence (Η Επιρροή των Διασήμων), εξηγεί στους Times ότι πριν από τη δεκαετία του 1960, οι περισσότεροι ηθοποιοί είχαν συμβόλαια με τα μεγάλα στούντιο που τους εμπόδιζαν να προβούν σε τέτoιου είδους πολιτικές δηλώσεις.

Ο Τζορτζ ΜακΓκόβερν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία το 1972, βοηθήθηκε από τον Γουόρεν Μπίτι. Ο ΜακΓκόβερν περιέγραψε τον Μπίτι ως «το τρίτο ή το τέταρτο πιο σημαντικό πρόσωπο στην εκστρατεία», αν και τελικά ο ίδιος δεν τα κατάφερε.

Συνοψίζοντας την εμπειρία από τη βοήθεια διασημοτήτων προς πολιτικους, σε μια μελέτη του 2008, δύο οικονομολόγοι παρέθεσαν στοιχεία ότι η υποστήριξη του Ομπάμα από την Οπρα Γουίνφρεϊ, συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο επιπλέον ψήφους. Αλλά, επισημαίνουν, αυτό συνέβη στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ισχύς για ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα σε προεδρικές εκλογές.

«Τι θα χρειαζόταν ένας υποστηρικτής του Μπάιντεν για να ψηφίσει τον Τραμπ ή ένας υποστηρικτής του Τραμπ για να ψηφίσει τον Μπάιντεν;» αναρωτιέται ο Μάθιου Μπέκμαν, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ιρβάιν. «Η απάντηση είναι: Κάτι πολύ περισσότερο από την υποστήριξη των διασημοτήτων».

Οι πολύ σημαντικοί ψηφοφόροι, στις πολιτείες-κλειδιά, τείνουν να «ενδιαφέρονται λιγότερο και να ενημερώνονται λιγότερο για την πολιτική γενικά», πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν ή να θυμηθούν την υποστήριξη ενός διασήμου, είπε στους Times. Στις προεδρικές εκλογές, «ο ωκεανός είναι τόσο μεγάλος και οι παλίρροιες τόσο δυνατές», κατέληξε. Εννοούσε τον μεταφορικό ωκεανό όλων των ζητημάτων και ανησυχιών των ψηφοφόρων: «Η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, η κομματική ιδεολογία. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να αλλάξεις τα ρεύματα σε έναν τέτοιον ωκεανό».

Από την άλλη, οι αστέρες του Χόλιγουντ είναι σαφώς χρήσιμοι όταν πρόκειται για τη συγκέντρωση χρημάτων. Ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε μαζί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, το κινηματογραφικό στούντιο DreamWorks Pictures, οργάνωσε έναν έρανο για τον Ομπάμα το 2012 -που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Τζορτζ Κλούνεϊ- και συγκέντρωσε 15 εκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, ο Μπάιντεν έχρισε τον Κάτζενμπεργκ έναν από τους επτά συνεπικεφαλής της εκστρατείας του για επανεκλογή. Μέρος της δουλειάς του ήταν η συγκέντρωση κεφαλαίων, αλλά ειπώθηκε επίσης ότι θα μπορούσε να προσφέρει την εμπειρία του από τη μεγάλη βιομηχανία αφήγησης του Χόλιγουντ στο το πώς ο Μπάιντεν πρέπει να παρουσιάζεται στο έθνος.

«Πάντα λέω ότι όλοι συνεχίζουν να έρχονται στο Χόλιγουντ για μετρητά και δεν έρχονται σε εμάς για το μόνο πράγμα που κάνουμε καλύτερα από οποιονδήποτε, το να λέμε ιστορίες», είπε ο Κλούνεϊ πέρυσι στη Wall Street Journal. «Και έτσι νομίζω ότι είναι πιθανώς πολύ καλή ιδέα να πάνε στον Τζέφρι όχι μόνο για να μαζέψουν χρήματα, αλλά και για να τους βοηθήσει με την εικόνα τους».

Λέγεται ότι ο Κάτζενμπεργκ είπε στον Μπάιντεν να αποδεχθεί την ηλικία του και να τη μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Στο Χόλιγουντ, άλλωστε, ο 81χρονος Χάρισον Φορντ επανέλαβε πρόσφατα τον ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος είναι 86 ετών, φτιάχνει ασταμάτητα ταινίες. Ο Τομ Ρόθμαν, επικεφαλής του τμήματος κινηματογράφου της Sony, που διένειμε την ταινία «Ναπολέων» του σκηνοθέτη, το 2023, είπε στο New Yorker: «Ο Ρίντλεϊ Σκοτ είναι το καλύτερο επιχείρημα για την επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν».

Εκτός από τον Κάτζενμπεργκ, ο 77χρονος Στίβεν Σπίλμπεργκ βοήθησε στην προετοιμασία του Μπάιντεν για την ομιλία του στον εορτασμό της επετείου της D-Day στη Νορμανδία. Συμβουλεύει επίσης το επιτελείο του για τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης του Μπάιντεν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη. Στην Αϊόβα, τον περασμένο Ιανουάριο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Κάτζενμπεργκ εάν η υψηλή θέση του στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν μπορεί να χρησιμεύσει για να «υπογραμμίσει» το επιχείρημα των Ρεπουμπλικανών ότι το Δημοκρατικό Κόμμα κυριαρχούνταν από ηλικιωμένες ελίτ και είχε χάσει την επαφή με την εργατική τάξη του σήμερα στην Αμερική.

Ο μεγιστάνας απέφυγε να απαντήσει. Το New York Magazine, ανέφερε ότι ο Κάτσενμπεργκ είχε πει κάποτε ότι ήταν σε θέση να προσεγγίσει τους νεότερους λέγοντας: «Δεν είμαι παιδί ή μητέρα, αλλά έκανα ταινίες για παιδιά και οι μητέρες τις αγάπησαν. Ξέρω τους millennials καλύτερα από τους millennials».

Ο Χάρβεϊ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Saint Mary στο Κάνσας, έχει έναν παρόμοιο προβληματισμό για τον Κλούνεϊ και την Ρόμπερτς, τους πρωταγωνιστές του εράνου του Σαββάτου. «Οι περισσότεροι νέοι μπορεί να μην ξέρουν καν ποιοι είναι», είπε. Οι νεότεροι ψηφοφόροι είναι μια ομάδα που ο Μπάιντεν αγωνίζεται να κερδίσει. «Ο Τιμοτέ Σαλαμέ θα μπορούσε να  ταράξει τα νερά.  Η Ζεντάγια επίσης», είπε ο Χάρβεϊ στους Times, αναφερόμενος σε δύο από τους κορυφαίους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ηλικίας 28 και 27 ετών αντίστοιχα.

Ο Χάρβεϊ πρόκειται να εκπονήσει μια μελέτη, με συναδέλφους του, σχετικά με την πολιτική επιρροή της Τέιλορ Σουίφτ, η υποστήριξη της οποίας θεωρείται μεγάλο έπαθλο για το επιτελείο του Μπάιντεν. Ωστόσο, υπάρχουν μέχρι στιγμής ελάχιστα στοιχεία ότι μια υποστήριξη, ακόμη και από την Σουίφτ, θα επηρέαζε σημαντικά τις εκλογές του 2024.

Ο Ντουέιν Τζόνσον, ο ηθοποιός που είναι γνωστός και ως Rock, είπε στο Fox News τον Απρίλιο ότι η υποστήριξή του για τον Μπάιντεν το 2020 «προκάλεσε απίστευτο διχασμό στη χώρα μας» και, αυτή τη φορά, «δεν πρόκειται να το κάνω». Ο τηλεοπτικός και κινηματογραφικός παραγωγός Σκοτ Στάιντοφ είπε ότι το κοινό συναίσθημα στο Χόλιγουντ αυτό το καλοκαίρι είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν «να εμπλακούν καθόλου». Ο πόλεμος στη Γάζα είχε δημιουργήσει επίσης τεράστιες διαιρέσεις, πρόσθεσε. «Εδώ (στο Χόλιγουντ) προσπαθούμε να πούμε ιστορίες που έχουν απήχηση σε όλους», είπε στοςυ Times.

Θα μπορούσε κανείς να το κάνει αυτό, για την εκστρατεία Μπάιντεν; «Οχι βέβαια!», απαντά. «Οχι χωρίς να θυμώσεις τη μισή Αμερικήυ».