Το WhatsApp δυσκολεύει την μαζική αποστολή μηνυμάτων σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση των fake news | Shutterstock
Επικαιρότητα

Το WhatsApp βάζει φρένο στα fake news

Η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και συνομιλίας αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στην προώθηση μηνυμάτων σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την διάδοση ψευδών ειδήσεων
Protagon Team

To WhatsApp έκανε την εμφάνιση του το 2009 και πολύ γρήγορα απέκτησε ηγετική θέση στην αγορά της ανταλλαγής μηνυμάτων, εικόνων, κλήσεων κάθε είδους και ομαδικών συζητήσεων. Μόλις πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της η εφαρμογή είχε αποκτήσει τέτοια δυναμική που οδήγησε το Facebook στην απόφαση να την εξαγοράσει καταβάλλοντας 19, 3 δισ. δολάρια! Τα στελέχη της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης θέλησαν να εντάξουν και το WhatsApp στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς ψευδών ειδήσεων που γίνεται και στο Facebook.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian από εδώ και στο εξής αν ένας χρήστης του WhatsApp λάβει ένα μήνυμα που έχει ήδη γίνει αντικείμενο προώθησης περισσότερες από πέντε φορές τότε θα μπορεί να το προωθήσει μόνο σε ένα παραλήπτη κάθε φορά. Μέχρι τώρα οι χρήστες της εφαρμογής μπορούσαν να προωθούν μηνύματα μέχρι και σε πέντε παραλήπτες ταυτόχρονα. Φυσικά ο περιορισμός αυτός δυσκολεύει μεν αλλά δεν εμποδίζει την διάδοση ενός μηνύματος αφού αν δεν βαριέται κάποιος να πατάει το πλήκτρο της «αποστολής» το μήνυμα θα φτάσει τελικά σε όσους το επιθυμεί.

Τοποθετώντας κάποια εμπόδια στην μετάδοση μηνυμάτων η WhatsApp ευελπιστεί ότι θα περιορίσει την μετάδοση viral μηνυμάτων όπως αυτό που έκανε πριν λίγες μέρες την εμφάνιση του και ανέφερε ότι ο κορονοϊός συνδέεται με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Το μήνυμα αυτό οδήγησε σε επιθέσεις και καταστροφές κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Βρετανία.

«Παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των μηνυμάτων που γίνονται αντικείμενο προώθησης και αυτό το φαινόμενο συμβάλλει στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να περιορίσουμε την διάδοση τέτοιων μηνυμάτων και να προσπαθήσουμε έτσι ώστε η εφαρμογή να είναι αποκλειστικά ένας τόπος προσωπικής συζήτησης» ανέφερε εκπρόσωπος του WhatsApp σε ανάρτηση του στο Διαδίκτυο.

Η δυσκολία

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί συστήματα κρυπτογράφησης τα οποία εμποδίζουν την ιδιοκτήτρια εταιρεία να έχει γνώση του περιεχομένου των μηνυμάτων που διακινούνται μέσω του WhatsApp. Για αυτό και δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις από τους διαχειριστές της εφαρμογής, όπως στο Facebook και στο Twitter, όπου οι διαχειριστές μπορούν να απομακρύνουν κακόβουλο περιεχόμενο που εντοπίζουν να διακινείται μέσα στις πλατφόρμες.

Το WhatsApp εκτός από την δημιουργία εμποδίων στην εύκολη διάδοση μηνυμάτων προσπαθεί να παρέχει τους χρήστες της εφαρμογής συνεχή ενημέρωση που τους βοηθά να αντιλαμβάνονται αν το περιεχόμενο ενός μηνύματος που έλαβαν είναι αξιόπιστο ή αν πρόκειται για fake news. Μέχρι τα τέλη του 2018 οι χρήστες του WhatsApp μπορούσαν να προωθούν ένα μήνυμα σε 250 ομάδες συζήτησης μια μόνο κίνηση. Στο τέλος του 2018 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 20, το 2019 έγινε 5 και τώρα μόλις ένας. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτά τα μέτρα περιορισμού που έλαβε μείωσαν κατά 25% το ποσοστό των μηνυμάτων που προωθούνταν μέσω της εφαρμογής και αναμένεται το νέο μέτρο να αυξήσει το ποσοστό αυτό.