Ενας νέος χώρος σύγχρονου πολιτισμού στην καρδιά του ιστορικού κτιρίου μόλις γεννήθηκε. Oπως ανακοίνωσε το Ωδείο Αθηνών και ο ΝΕΟΝ, ο νέος χώρος πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών θα εγκαινιαστεί αυτό το φθινόπωρο με την παρουσίαση δύο προγραμμάτων του ΝΕΟΝ, τη διοργάνωση που ερευνά το μέλλον των πόλεων «Ideas City» σε συνεργασία με το New Museum της Νέας Υόρκης και την έκθεση «Η Υπέρβαση της Αβυσσος». Στη συνέχεια, θα παραμείνει στη διαχείριση του Ωδείου Αθηνών για τη φιλοξενία και διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού.
Από τη δημιουργία του το 2013, ο ΝΕΟΝ μεταφέρει τη φιλοδοξία του ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο κοινό, αξιοποιώντας παράλληλα χώρους που συχνά παραμένουν πολιτιστικά ανεκμετάλλευτοι, σε σύμπραξη με θεσμικούς φορείς του πολιτισμού. Στρατηγική του είναι να αναδείξει αυτούς τους εμβληματικούς χώρους και να τους φέρει στο προσκήνιο της πολιτιστικής δράσης, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει την καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη μέσα από συναντήσεις με τη σύγχρονη τέχνη μέσα στην πόλη.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι σήμερα, ο ΝΕΟΝ έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις και διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, σε εμβληματικούς χώρους της Αθήνας όπως στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά και ο Κεραμεικός.
Ο νέος χώρος πολιτισμού βρίσκεται στο πρώτο υπόγειο του κτιρίου του Ωδείου και μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητος. Οι υλοποιηθείσες παρεμβάσεις δίνουν αναμφίβολα την ώθηση να λειτουργήσει για πρώτη φορά ένας χώρος πολιτισμού μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας στο Α’ υπόγειο του κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 1.800 τμ, που επεκτείνεται σε ένα εξαιρετικό αίθριο – υποβιβασμένο και αυτό στη στάθμη του υπογείου. Απαιτήθηκαν για το σκοπό αυτόν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμών και εξυγίανσης των χώρων, που στόχο είχαν την ανάδειξη των επιλογών του Ι. Δεσποτόπουλου και της αρχιτεκτονικής τους ποιότητας, καθώς και μικρής έκτασης διαρρυθμίσεις για τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με ειδικότερη έμφαση στην πυρασφάλεια -ενεργητική και παθητική- ώστε το κτίριο να μπορέσει να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος. Ο χώρος έχει, επίσης, εξοπλιστεί με λειτουργία WiFi.
Καθοριστικής σημασίας ήταν η αποκατάσταση της λειτουργίας του αίθριου ως αύλιου χώρου, που συμβάλει ουσιαστικά στην οπτική ενοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών και στη συνοχή του κτιριακού συνόλου. Γενικοί μελετητές και αρχιτέκτονες του έργου του Ωδείου, το γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, με μελετητές μηχανολόγους – ηλεκτρολόγους το γραφείο DEKTIS Consultants. Κατασκευαστική εταιρεία του έργου, η DMD. Το κόστος της αναμόρφωσης ανήλθε στα 180.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ.