O Mεβλούτ Τσαβούσογλου στις εργασίες της Συνόδου Τουρκόφωνων Κρατών στην Κωνσταντινούπολη | Twitter/@MevlutCavusoglu
Επικαιρότητα

«Το βρήκε» ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνες ξεγυμνώνουν τους μετανάστες με συνεργό την Frontex!

Σε μια ακόμη πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ξεδιάντροπη και ασυνείδητη Ελλάδα που εξαπατά την ΕΕ στο Μεταναστευτικό, σε αγαστή συνεργασία με τη Frontex. Πώς του απάντησε η Αθήνα
Protagon Team

Θρασύς; Παρανοϊκός; Κοινός συκοφάντης; Και τα τρία μαζί; Οποια και αν είναι η απάντηση, το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου  (όπως και ο πρόεδρος Ερντογάν) έχει χάσει την ψυχραιμία του και υπό το βάρος των νέων ντοκουμέντων για την απάνθρωπη και ξεδιάντροπη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τις τουρκικές αρχές στον Εβρο, επιδόθηκε -αντί απάντησης επί των πειστηρίων- σε ένα ακόμη κρεσέντο κατασυκοφάντησης της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης της Συνόδου Τουρκόφωνων Κρατών στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος ΥΠΕΞ, εν είδει αντεπίθεσης, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που ευθύνεται για πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της με την Τουρκία (σ.σ. ισχυρισμό που δυστυχώς υιοθέτησε πλήρως και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης σε πρόσφατη συνέντευξή του εδώ).

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανασύραμε δύο σορούς μεταναστών από το Αιγαίο. Εκείνοι (οι Ελληνες) είναι που γυμνώνουν μετανάστες και τους επαναπροωθούν στην Τουρκία. Ορισμένοι είχαν πεθάνει από το κρύο», προσπάθησε να απαντήσει για τις εικόνες πρωτοφανούς εξευτελισμού των μεταναστών από τη Συρία και το Αφγανιστάν που προωθεί διά της βίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα η Αγκυρα.

Δυστυχώς, είπε με παράπονο ο Τσαβούσογλου,  οι χώρες της ΕΕ πιστεύουν ό,τι λέει η Ελλάδα και «μία τέτοια χώρα όπως η Ελλάδα, εξαπολύει κατηγορίες τέτοιου είδους κατά της Τουρκίας».

«Προσπαθεί να δείξει ότι έχει δίκιο ακόμη και στις πιο άδικες καταστάσεις. Είναι ξεδιάντροπος και ασυνείδητος όποιος το κάνει αυτό, όπως η Ελλάδα», συμπλήρωσε χωρίς να «ξεχάσει» και την Frontex (που επιβεβαίωσε την κακοποίηση των 92 μεταναστών από τους Τούρκους), την οποία και κατήγγειλε ότι  λειτουργεί ως «συνεργός της καταπίεσης» από την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη διάσωση των 92 στον Εβρο, μίλησε για ένα ακόμη απάνθρωπο περιστατικό που  αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 92 μετανάστες οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν γυμνοί. Οπως οι ίδιοι δήλωσαν στις ελληνικές αρχές, μεταφέρθηκαν με τρία οχήματα των τουρκικών αρχών και επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να περάσουν Ελλάδα. Είναι ντροπή για τον Πολιτισμό η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά, και οφείλει η Τουρκία αντί να κατηγορεί άλλους να διερευνήσει το περιστατικό και να τιμωρήσει του υπεύθυνους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε σχετικά τον ΟΗΕ και την ΕΕ και ζήτησε να δει τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε την αρμόδια ευρωπαίο Επίτροπο Γιόχανσον.

Για θράσος των αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν,  να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Εβρο, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα», απάντησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο υπουργός και κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο.